Zadarski plesni ansambl večeras će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, izvesti predstavu Pjesma protiv žena u koreografiji Sanje Petrovski. Predstava je premijerno izvedena prošle godine na Zadarskom kazališnom ljetu i zapažena je od strane i publike i kritike.

Tekstualni predložak pjesme na glagoljici iz 16. stoljeća zapisan u Tkonskom zborniku, poslužio je kao inspiracija za ovo zanimljivo scensko djelo. Srednjovjekovna pjesma u kojoj se demoniziraju žene uz pomoć plesačica Zadarskog plesnog ansambla i glasa Tamare Šoletić, donosi na scenu novu, nesvakidašnju interpretaciju koja na neki način povlači paralelu s današnjim vremenom kada se ponovo raspravlja o ženskim pravima i nasilju nad ženama.

Zadarski plesni ansambl ove godine nastoji plesnu scenu obogatiti nizom repertoarnih izvedbi. S predstavom Pjesma protiv žena gostovalo se u Splitu i Zagrebu, a u Zadru je izvedena tri puta.

Ponovna izvedba u Zadru će biti na Svjetski dan plesa 29. travnja u HNK Zadar. Ovim izvedbama Ansambl potiče popularizaciju suvremenog plesnog izraza u lokalnoj zajednici, a na nivou Hrvatske pridonosi decentralizaciji plesne scene uz potporu Zaklade Kultura nova.