Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Društvo paških čipkarica „Frane Budak" danas su otvorili izložbu „Paška čipka" u edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Paška čipka je na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine i nositelj oznaka "Izvorno hrvatsko" i "Otočni proizvod", što pokazuje njen veliki značaj. Društvo paških čipkarica "Frane Budak" kroz svoj rad i djelatnost nastoji promovirati ovaj dio svjetske kulturne baštine. Osnovano je 1997. godine, a njegova djelatnost sastoji se od velikog niza izložbi u mnogim zemljama svijeta, radionica i Škole paške čipke. Bitno je spomenuti i Međunarodni festival čipke, koji se već desetak godina organizira u Pagu, a čiji su organizatori upravo ovo Društvo, Grad Pag i TZ Grada Paga, kao značajnu kulturnu manifestaciju. Nakon izložbi u Beču (1905.) i Londonu (1906.), modne su kuće, uvidjevši njezinu vrijednost, za svoje potrebe kupovale čipku i primjerke dalmatinskog veza. Zahvaljujući generacijama žena kojima je čipkarstvo bilo dio svakodnevnog života, ovaj tradicijski izričaj još i danas živi. Na otvorenju izložbe najavljen je i Muzej paške čipke kojeg će Pag uskoro dobiti.

- Zadnju, nešto manju izložbu u Zadru imali smo prije 15 godina. Kroz ove godine smo "narasli", povećali zbirku i možemo održavati samostalne izložbe uz one u svojoj Galeriji. Posjetitelji naše izložbe mogu vidjeti jedan kratki pregled povijesti našeg Grada, povijesti Škole i čipkarstva, uratke koji su rađeni u zadnjih 50 godina i košulje stare preko 150 godina! Svaka od čipki koje vidite ima drugačiju izvedbu, iako je tehnika ista. Za jedan uradak potrebno je u prosjeku dva mjeseca ako radite po šest sati dnevno, čista je to meditacija, izjavila je Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica "Frane Budak" iz Paga.

Tehniku izrade paške čipke znatiželjnim je posjetiteljima demonstrirala Katica Vidolin.