Dragon teatar  u srijedu 20.03.2019. u 20:30 sati  organizira otvoreno predavanje „ Moralna pustoš suvremenog društva: sociološki osvrt na fenomen korupcije" koje će održati student diplomske razine sociologije i anglistike Hrvoje Pašalić.

Predavanje će se održati u dvorani Mjesnog odbora Jazine II u Molatskoj 11 u Zadru.

'kada postoji generalno podrazumijevanje korupcijske klime, još će i više ljudi vjerovati da je ona neizbježna i očekivana'. Kada korupcija prijeđe određeni prag teško ju je zaustaviti, jer nad poštenima raste pritisak da i sami postanu korumpirani ukoliko žele opstati, objašnjava Bađun (2007: 311).

Predavanje je uvertira u najnoviju produkciju kazališne škole Dragon teatra za mlade i odrasle  koji je započeo s radom  2011. godine.

Naslovima su se već dotakli brojni klasici integralno ili fragmentarno što je na neki način i obilježilo sam stil rada škole koja svoj naziv opravdava ne samo odabirom kvalitetnih i intrigantnih naslova već akademskim pristupom svih disciplinama koje kazalište kao fenomen integrira u svoj rad.

Započevši s Niccolom Ammanitem, preko Euripda, Edgara Allana Poea, Miroslava Krleže, Williama Shakespearea i Augusta Strinberga, odabir ovogodišnjeg rada pao je na Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i njegovo djelo „Revizor".

Radnja se događa u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. U takvoj sredini pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora. Korupcija, mito, zloraba položaja i moći sinonim su ne samo nekadašnjega nego i našega doba.

Pojava korupcije veže se uz sam nastanak državnog organiziranja, zbog čega najraniji zapisi o njoj sežu daleko u povijest ljudske civilizacije. Iako je riječ o kompleksnom pojmu različitih vrsta i pojavnih oblika, može se reći da korupcija označava zlouporabu povjerenih ovlasti za privatnu korist.

Pritom valja istaknuti da je korupcija prije svega društveni fenomen. Jer, riječ je o pojavi koja označava specifične odnose između dvoje ili više ljudi, koja se javlja pri specifičnim društvenim okolnostima i uslijed čijeg se širenja mijenjaju određene karakteristike društva - zbog čega sociologija može pružiti jedinstveni uvid u kompleksnu društvenu problematiku korupcije.