"Kako je počeo rat na mom otoku", predstava nastala u koprodukciji GDK Gavella i HNK u Šibeniku bit će na programu zadarskog kazališta u srijedu 20.ožujka. Režiju potpisuje Dražen Ferenčina. Početak predstave je u 20 sati.

Film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu 90-ih. Spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, Otok je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši nevjerojatnih 342 tisuće gledatelja. Redovi ispred kina i natpisi Rasprodano na blagajnama vjerojatna su posljedica činjenice da je ovaj film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu. I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim glumačkim likovima s kojima se možemo poistovjetiti i dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju.

Otok je ponovo oživio i u kazalištu. Ova, u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima zacijelo i danas što za reći.

Ulaznice su u prodaji na sustavu Croatia Tickets, , a od petka 15. ožujka na blagajni HNK Zadar radnim danom od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati, te subotom od 11 do 13 sati.

Cijena ulaznice iznosi 80,00 kn.