Nakon što je prošli put na Razgovoru ugodnom mladeži Matice hrvatske bila riječ o Orwellovoj 1984., u nadolazećem susretu na red dolazi još jedna knjiga. Umjesto distopije, pažnja će se posvetit Utopiji i autoru kojeg je papa Ivan Pavao II. godine 2000. proglasio svecom zaštitnikom državnika i političara.

Riječ je naravno o Thomasu Moreu, poznatom engleskom pravniku, humanistu, filozofu, državniku i autoru jednog od najpoznatijih djela renesansne političke misli kojeg su u prošlom stoljeću svojatali sa svih strana političkog spektra, a naročito iz perspektive komunizma - tražeći i pronalazeći u njemu nadahnuće i opravdanje. Zbog svega toga Utopija je postala dijelom opće kulture i političkog kanona, a More utemeljitelj jednog novog žanra i arhetip političkog idealizma. S druge strane, neki autori Utopiju su vidjeli isključivo kao satiru, alegoriju ili pak čistu zafrkanciju kojoj ne treba davati dublje političko značenje.

Unatoč svemu, u Hrvatskoj te u gotovo svim bivšim socijalističkim zemljama, do danas je izostala kritička recepcija Moreova djela ponajprije zahvaljujući marksističkim redukcijama tog višeslojnog i polisemnog djela koje se ne može svesti samo na jednu tematsku cjelinu - onu o zajednici dobara i na pojednostavljenu predodžbu o Thomasu Moreu kao anticipatoru „komunističke utopije", ističu studenti iz Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

- Upravo zato u idućem razgovoru ugodnom pokušat ćemo se osvrnuti na povijest recepcije toga djela, koje je od svoje objave 1516. godine do danas bilo predmetom različitih i disparatnih interpretacija. Također, pažnju ćemo usmjeriti pokušajima za aktualizacijom Moreova djela, nastojeći u Utopiji pronaći podudarnosti s današnjim vremenom, te „izvući" pouke koje će nam omogućiti bolje snalaženje i „plivanje" kroz suvremene političke i društvene utopije.

Susret će se održati u utorak, 26. ožujka u Ogranku matice hrvatske u Zadru.

Više informacija o događaju pogledajte na Facebook eventu.