Hrvatski liječnički zbor Podružnica Zadar glavni je organizator još jednog kulturnog događaja ove godine u Zadru, proizašlog iz liječničkog kruga. Predstavljanje knjige Matka Marušića "Mi Hrvati" održat će se danas u 19 sati u Gradskoj loži. Na predstavljanju će govoriti doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, književnik Tomislav Marijan Bilosnić, književnik Ivica Matešić, Anđa Raić u ime izdavača Medicinske naklade i sam autor Matko Marušić. 

- Nakon što smo predstavili zbornik radova s člancima zadarskih liječnika pod nazivom Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine, otvorili smo izložbu slika našeg dr. Stipana Kujundžića. Potom smo predstavili knjigu zaljubljenika u svoj grad, našeg prim.dr. Želimira Maštrovića naslova Zadarska Brodarica - sjećanja i legende. Pred nama je večeras, tek nekoliko dana od Dana liječnika, predstavljanje intrigantne knjige prof.dr.sc. Matka Marušića - Mi Hrvati, ističu iz Zbora.

Matko Marušić je liječnik, eminentni stručnjak koji je zadužio hrvatske liječnike i hrvatski narod prvenstveno kao znanstvenik i kao učitelj. Poput mnogih liječnika, vrhunskih intelektualaca, ljubav prema medicini nadopunio je i ljubavlju prema umjetnosti, odnosno pisanoj riječi te se etablirao i na književnom polju kao cijenjeni književnik. Predstavljanje ovog naslova događa se upravo u Mjesecu hrvatskog jezika u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada koja nosi ime još jednog hrvatskog liječnika i velikana, domoljuba i mučenika - dr. Ivana Šretera.