U četvrtak, 7. ožujka premijerno će se izvesti nova predstava Kazališta lutaka Zadar po nazivom "Jakov Neustrašivi (Priča o životu)".

- Tema predstave je baš ona o kojoj se ne priča s djecom zato što je tzv. tabu tema, ali je ujedno neraskidiv i jedini izvjestan dio života. Ne može se nikako drugačije nazvati, nego svojim imenom, a to je Smrt. Živeći u ovom svijetu i živeći ovaj život shvatili smo da se o tome jednostavno mora govoriti, pričati i pokazivati na sceni, rekla je ravnateljica Kazališta Iris Pavić-Tumpa.

Predstava "Jakov Neustrašivi" približava ovu tematiku djeci na nježan i postupan način kroz animaciju, glumu i teatar sjena. U središtu priče je dječak Jakov koji je, da bi spasio svoju bolesnu baku, pokušao nadmudriti smrt.

- U ovoj priči nam je pomogla cijela ekipa vrhunskih umjetnika i stručnjaka na čelu s režiserom, dramaturgom i scenografom Fabrizio Montecchijem. Agnese Mvuyekure Meroni radila je na izradi crteža i 50 lutaka, a za glazbu je zadužen Igor Karlić. Kostimografkinja je Anita Goreta, a glumački tim čine Vjera Vidov i Dominik Karakašić, govori Pavić-Tumpa.

Na sceni su sjene koje su oduvijek predstavljale poveznicu života i smrti i glumci koji uvode u priču korak po korak. Ovo je prvi put u zadarskom Kazalištu lutaka da se koristi teatar sjena u ovom amsamblu. Smatraju da je to najbolji medij kako djeci približiti temu smrti, a da se u istom vrijeme osjećaju zaštićenima jer na taj način shvaćaju da to nije stvaran svijet. 

- Sretan sam što sam imao prilike upoznati novi grad i što radim u zadarskom Kazalištu lutaka sa ovim ljudima. Spajanje glumaca sa sjenama zaista morate vidjeti. Pozivam i djecu i odrasle da dođu pogledati predstavu, rekao je Montecchi, ujedno i dobitnik Prix IIM nagrade koja mu je za izniman doprinos uručio internacionalni Intitut Charleville-Mézières.