U Gradskoj knjižnici Zadar danas su se izložbom "20 godina, pa opet" prisjetili datuma preseljenja s Poluotoka u današnji prostor, u nekadašnjoj vojarni Stjepana Radića. Osim toga, knjižnica ove godine obilježava i sedamdeset godina postojanja pa je u ulaznom dijelu knjižnice priređena mala svečanost, na kojoj je goste pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Dorotea Kamber Kontić.

- Odlazak s Poluotoka predstavljao je veliki iskorak za cijeli grad. Svojim djelovanjem izvan Poluotoka Gradska knjižnica je utjecala na proširenje središta grada izvan bedema, a prostor u koji je došla učinila je u pravom smislu kvartom. Pokazali smo da znamo pokrenuti zajednicu i da možemo biti njezino središte, rekla je Kamber-Kontić.

U ulaznom dijelu pređena je izložba fotografija i novinskih članaka o uređenju prostora, izgledu prije i poslije obnove, prvih radionica, svečanog otvorenja u svibnju 1999...

- Obilježavamo 20 godina rada, ali i najavljujemo proširenje u Centar za mlade u susjedstvu sadašnje zgrade, gdje ćemo smjestiti Dječji odjel i formirati Odjel za mlade, najavila je ravnateljica.

Svečanosti je nazočio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je istaknuo kako se u ovom prostoru, kao i mnogi korisnici, ne osjeća kao gost, već kao domaćin. Najavio je i pomoć Grada u skorom prelasku u novi prostor.

- U ovom prostoru se ugodno osjećaju svi koji su željni knjige ali i drugih interaktivnih medija. Kada smo otvarali knjižnici vjerovali smo da će nam biti dovoljna za mnogo godina ali ona je već sada nedostatna za prezentaciju bogatog fonda. Vjerujem da ćemo uskoro raspisati natječaj za Dom mladih, u kojem će knjižnica imati prostor za dodatne sadržaje, a i preuzeti brigu o infrastrukturi i zelenilu. Vjerujem da ćemo dobiti lijepo središte u koje ćemo svi rado dolaziti, opustiti se, pročitati knjigu, podružiti, rekao je gradonačelnik Dukić.

Glumica Kazališta lutaka Zadar Gabrijela Meštrović Maštruko sa svojim pomagačicama utjelovila je vilu iz Zoranićeva Perivoja od slave, a na kraju i pročitala Pismu o Gozdu akademika Nikice Kolumbića, koji je preminuo na današnji dan prije 10 godina.