Odjel za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru, Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu i Koncertni ured Zadar organiziraju Ciklus španjolskog filma, manifestaciju u okviru koje će se od 5. ožujka do 2. travnja ove godine u Koncertnoj dvorani Kneževe palače prikazati pet filmova španjolskih autora. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ciklus španjolskog filma namijenjen je kako studentima tako i široj javnosti. Program predstavlja prvi javni ciklus klasičnog španjolskog filma u Zadru. Na Sveučilištu u Zadru od 2018. godine samostalno djeluje Odjel za hispanistiku i iberske studije te se čini sasvim razložno predstaviti i dio španjolske kulture kroz ovakav program. Njegov cilj je kroz pet termina i pet filmova upoznati javnost s klasicima španjolske kinematografije poput Luisa Buñuela, Luisa Garcíe Berlange i Juana Antonia Bardema.

Filmovi iz ciklusa se s iznimkom Viridiane rijetko nalaze na programima kinoteka, a riječ je o vrlo važnim naslovima, ne samo za španjolsku kulturu već i za vrednovanje španjolske kulture za vrijeme frankističkog režima. Kroz pet žanrova: dramu, melodramu, crnu komediju, psihološki film i animirani film, predstavljaju se i vodeće tendencije španjolskih autora/redatelja: neorealizam, novi val, nadrealizam, egzistencijalizam i magični realizam. Kako je riječ o filmovima koji posjeduju i povijesnu i estetsku važnost, a ne samo komercijalnu i zabavnu, cilj Ciklusa je i upoznavanje i poučavanje publike putem filmskih klasika, što se u vremenu općeg konzumerizma čini neophodnim za očuvanje kulturne i umjetničke vrijednosti filma kao medija i kulturnog dobra.

Program:
5. 3. 2019. u 20h - Luis Buñuel - Viridiana, 1961.
12. 3. u 20h - Luis García Berlanga - Plácido, 1961.
19. 3. 2019. u 20h - Fernando Fernán Gómez - El Mundo Sigue, 1963.
26. 3. 2019. u 20h - Juan Antonio Bardem - Muerte de un ciclista, 1955.
2. 4. 2019. u 20h - Fernando Trueba i Javier Mariscal - Chico y Rita, 2010.