Članovi skupine Mladi knjižničari Gimnazije Ivana Pavla II. pod vodstvom knjižničarke Ane Raspović prošlog su tjedna obišli Znanstvenu knjižnicu. Knjižničarka Norma Miočić održala im je kratko predavanje o knjigama za slijepe i slabovidne osobe, koje se snimaju u okviru projekta Talking books - improving accessibility of public library services for blind and visually impaired persons". Tiskane knjige, u za to predviđenom studiju, čitaju uglavnom dragovoljci, čiji zvučni zapisi se kasnije preslušavaju, prepravljaju ili po potrebi ponavljaju kako bi slijepa osoba dobila jasan i razumljiv tekst.

Prva stvar koja im je pri razgledavanju "upala u oko" bio je registar knjiga koje još nisu uvedene u elektronski katalog. Tamo se u nekoliko ormarića poslagano abecednim redom nalazio velik broj kartica koji je detaljno opisao svaki knjigu do najmanjih detalja, pa čak i do visine i širine same knjige. Nakon razgledanja tzv. efemerne i periodične građe ušli su u trezor u kojem se čuva najvrjedniji dio te ogromne zbirke. Imali su priliku prelistati prvu tiskanu Juditu iz 1521. godine, čija se vrijednost procjenjuje na vrtoglavih tri milijuna kuna.

Također su vidjeli prvo tiskano izdanje Zadarskog statuta, prvo izdanje Zore dalmatinske, Pomorski statut, razne misale i pergamene kao i pismo pape Lea XIII. s originalnom pečatom. Najstarije djelo na pergameni potječe iz 1180-ih godina. Kako je izgledao posjet možete pogledati u reportaži objavljenoj na gimnazijskoj stranici.