ZADAR- Iznos, kojeg Ministarstvo kulture daje za Glazbene večeri u sv. Donatu za ovu se godinu prepolovio i bit će to udio od 100 tisuća kuna.

Prije osam godina, tadašnji HDZ-ov ministar kultura na otvorenju Glazbenih večeri, što je bilo neprimjerno hvalio se velikim iznosima koje dobiva zadarska kultura pa tako i ta najstarija kulturna manifestacija u Zadru za koju će i ove godine iz gradskog proračuna biti izdvojeno 650 tisuća kuna. Koncertni ured, koji je nositelj organizacije Večeri, dobio je od resornog ministarstva putem natječaja 10 tisuća kuna - za honorare članova Jazz orkestra HRT-a koji će uskoro nastupiti uz Cubismo.
Koliko su za svoje programe dobili od Ministarstva kulture dva državna muzeja u Zadru - Muzej antičkog stakla i Arheološki muzej to se od ove godine ne vodi u javnoj objavi, jer su oni to rješavali usred ljeta po novom konceptu. Iznos odobrenog novca je isti kao i godinu ranije, doznali smo od ravnatelja Jakova Vučića.

Ministarstvo kulture i ove godine daje isti iznos za SICU Zlato i Srebro Zadra, a odluku o tome tko će biti novi ravnatelj prepušta zadarskoj nadbiskupiji. Kao i Grad Zadar koji izložbu u benediktinskom samostanu financira s istim iznosom.

Iz pregleda odobrenih programa - zadarska kultura u 2019. ostaje na istoj razini. Od ustanova u kulturi najviše novca dobit će Kazalište lutaka. Htjeli su iz te županijske ustanove i da im Država sanira zgradu, a Ministarstvo je pristalo samo na 50 tisuća kuna za popravak ravnog krova. Za tri premijere kazalište lutaka dobit će 70 tisuća, za Večernju scenu 26 tisuća a za novi festival Mediteraneo 35 tisuća kuna.
Zadarsko kazališno ljeto koje u organizaciji HNK Zadar ove godine broji kvarat stoljeća, dobit će svega 30 tisuća kuna. Za premijernu izvedbu Lica namijenjeno je zadarskom kazalištu 50 tisuća kuna.
Puno bolje će proći festival plesa Monoplay, kojem u Gradu Zadru nisu htjeli povećati dotaciju ali su od resornog ministarstva prepoznati sa 65 tisuća kultura. Kao i zadarski plesni ansambl koji je za nominirane programe dobio 60 tisuća kultura. Za Stream Zadar namijenio je 27 400 tisuća kuna. Među dobitnicima su i Teatro Verrdi te Dragon teatar koji su se kao udruge prijavili na natječaj Ministarstva kulture.
Narodni muzej je dobio 58 tisuća kuna za prijavljene izložbe, ali nije im prošlo sufinanciranje Dizajnerskog studija.