Članovi zadarskog ogranka Hrvatskog čitateljskog društva jutros su Svjetski dan čitanja naglas obilježili čitanjem knjige "Zadarski kampaneli" autora Drage Marića, koja će tako dobiti svoj zvučni zapis.

Projekt izrade zvučne knjige, koji provodi Znanstvena knjižnica, namijenjen je slijepim i slabovidnim osobama, osobama s oštećenjem vida i perceptivnim poteškoćama te svima onima kojima čitanje standardnog (crnog) tiska predstavlja poteškoću. Inicijator projekta bio je Denis Rudić, koji se kao slabovidna osoba cijeloga života borio za prava ove populacije, ali je nažalost prije četiri godine preminuo u dobi od samo 40 godina.

- Naša namjera je da projektom čuvamo uspomenu na našeg Denisa, koji je bio inicijator i zagovornik ideje da se izbrišu barijere iz glava ljudi, kaže nam zamjenica ravnatelja Znanstvene knjižnice Marijana Senkić Klapan. Knjižnica nije dopustila da se nakon Rudićeve smrti projekt ugasi, pa je njegov rad nastavio djelatnik Brajen Dragičević.

Uz dvanaest elektroničkih knjige izrađenih prema zahtjevima korisnika s teškoćama u čitanju standardnog tiska (tzv. „book on demand"), Knjižnica u svom fondu ima 114 zvučnih knjiga i 13 brojeva časopisa u zvučnom obliku (od kojih su 22 zvučne knjige „rođene" u studiju Znanstvene knjižnice).