Živa poveznica između Zadra i Slavonskog Broda je 15 poginulih Brođana, pripadnika legendarnih Kobri, (3. bojne 3. gardijske brigade) u samo jednoj noći, 01. veljače 1993. godine, a u tijeku cijele vojno-redarstvene operacije „Maslenica" živote je položilo ukupno 35 Brođana, Đakovčana i Osječana.

Od početka agresije na Republiku Hrvatsku tadašnja općina Slavonski Brod, zbog više razloga, (između pobunjeničkih snaga u zapadnoj Slavoniji, snaga „JNA" povučenih iz Slovenije i Hrvatske, a koncentriranih na području Banja Luke) našla se na meti agresora i doživjela je teška ratna razaranja. U Slavonskom Brodu ubijeno je 28-ero djece!

„Niti jedno bojište, na kojem su borbe vodile hrvatske snage, nije bilo toliko krvavo kao bojište Bosanske Posavine. Tijekom 189 dana svakodnevno ih je ginulo sedam, a ranjeno 33. Svaki dan je 40 branitelja bilo manje. Dakle, zapovjedništvo OG „Istočna Posavina" u Slavonskom Brodu je za šest mjeseci ratovanja, izgubilo svoja dva prosječna borbena poretka." 

Slavonski Brod, grad je heroj Domovinskog rata, a njeni najbolji sinovi žive legende u obrani Zadra i Zadarske županije.

Njima u čast, s osobitim pijetetom i zahvalnošću, prisjećajući se žrtve koju su podnijeli u Domovinskom ratu, u sklopu obilježavanja 26. obljetnice VRO Maslenica, Udruga žene u Domovinskom ratu-Zadar premijerno u Kazalištu lutaka Zadar prikazuje film Most. Most će se prikazati 31. siječnja (četvrtak) u Kazalištu lutaka Zadar u 19 sati, pod pokroviteljstvom Zadarske županije.