Nije bilo boljeg mjesta za predstavljanje monografije "Zadarska brodarica" iz pera Maštrovića i Seferovića nego upravo tamo - točnije u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Knjigu su predstavili izvanredni profesor Tado Oršolić, profesorica Antonija Mlikota i autor Želimir Maštrović.

- Ova je knjiga značajan doprinos lokalnoj povijesti. Bilo bi lijepo kad bi svaki zadarski kvart imao jednu ovakvu knjigu, koja je bazirana u svom najvećem dijelu na sjećanjima i fotografijama, ali isto su tako autori opisali povijesni i kulturni razvoj tog dijela grada, kao i najznačajnije ličnosti koje su vezane za zadarsku Brodaricu, rekla je Mlikota, inače profesorica na Odjelu povijesti umjetnosti Sveučlišta u Zadru.

Autor Želimir Maštrović odlučio je, za ovu prigodu, ispričati priču kako je nastala ova knjiga:

- Sve je počelo kad su me zvali sa televizije i upitali bi li sa mnom snimili nekoliko kadrova o Brodarici, započinje Maštrović ovu priču. Na kraju se, kako kaže tih prvotnih "par kadrova" produžilo na sedam sati, odnosno sedam emisija po jedan sat. Počeli smo od zapadnog dijela Brodarice, završili na Vruljici, a zatim smo snimili i dvije emisije o vilama i kućama Voštarnice. Kad su završile te emisije, zaustavio me jedan susjed na Brodarici, te priupitao hoću li napisati knjigu o vilama Brodarice. Nije prošlo ni dva dana od toga, ja sam se naglo razbolio, što je trajalo dvije godine. Nakon ozdravljenja, desio mi se "klik u glavi" - pisat ću o vilama, ali onda i o tome tko je tu živio, što su tu ljudi radili, što su ostavili iza sebe, što je rezultat svega toga i razne druge legende i sjećanja, kako kaže i sam naslov knjige. Počeo sam skupljati podatke i stao sam razmišljati što je bilo prije 1945. godine. Tada sam pozvao profesora Seferovića kod sebe, predstavio svoj dosadašnji rad i pitao za suradnju. Pristao je i iznenađujuće, već nakon šest mjeseci dao mi je svoj dio. Ja sam svoj dio puno duže pisao, točnije, dvije i pol godine, a konačno ga završio 2017. godine. Nadam se da će vam se dopasti sadržaj, mi smo ušli u magiju Brodarice, a sad je prostiremo tu pred vama, rekao je na kraju Maštrović.

Knjiga je, kako doznajemo, sastavljena od niza malih tekstova, odnosno povijesnih epizoda koji prate monografiju, sastoji se od stručnog dijela koji pruža široki kulturološko-povijesni okvir i vrijednih, starih fotografija zadarske Brodarice. Cijena monografije je 250 kuna.