Gradonačelnik Branko Dukić imenovao je u listopadu prošle godine pročelnike Nevena Klarina i Darka Kasapa predstavnicima Grada Zadra u Povjerenstvo za osnivanje Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru.

Radi se o namjeri Zavoda povijesnih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) da pomorsku zbirku koja pretvori u muzej dostojan pomorskog statusa i tradicije Zadra. Taj bi muzej bio u  izgrađen u prostoru nekadašnje restauratorske radionice uz sjedište HAZU na Trpimirovoj obali, prema onom što nam je iz pisma namjere prenio Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika.

To je ideja koju želi provesti u djelo uz pomoć lokalne zajednice upravitelja Povijesnog zavoda dr. Tado Oršolić s kojim smo o tome razgovarali povodom vraćanja Pomorske zbirke koja je bila privremeno ustupljena Narodnom muzeju. Ona je bila izložena u Kneževoj palači. Nakon obnove Kneževe kao i kada se uredi Providurova palača, muzej pomorstva nije predviđen u konceptu tog novog muzejskog prostora. Ideja je bila i da se nekadašnja crkva sv. Nikole pretvori u pomorski muzej ali ni ona nije naišla na plodno tlo. U traganju za zadarskim pomorskim muzejom bio je i „otac zadarskog suvremenog pomorstva“, pok. Ivan Paša na čelu tadašnjeg odbora.

Zašto je to tako teško u Gradu pomorske povijesti u kojem se, eto, osniva nova komisija koja bi trebala gurati projekt nazvan Hrvatski muzej maritimne kulture u Zadru.