U utorak, 22. siječnja u 18 h održat će se treći susret "Razgovora ugodnog", čitateljskog kluba mladih u organizaciji zadarske Mladeži Matice hrvatske, kojem će tema biti "Orwellova 1984".

- Kaže se da će Vam Nova godina biti onakva kako u nju uđete, a pošto smo mi čitateljski klub mladih naravski nam dolazi želja da naši prijatelji i pratitelji u sljedećoj godini ostanu mladi i puno čitaju. Stoga za Vas ovaj put imamo pravu knjigu, a sam događaj najavljujemo nikad ranije kako biste na inovativan način ušli u Novu godinu - čitajući djelo o nekoj godini, koja je nekada bila buduća, danas je prošla, ali govori o sadašnjem i budućem i to na poprilično jeziv način!

- Nakon što smo razgovarali o čitanju i visokom obrazovanju na našem trećem susretu dotaknut ćemo se današnjeg društva i novih godina kakve ne želimo. Zašto 1984. u 2019.? Jeste li primijetili zuj dronova? Jeste li primijetili nadzorne kamere u vašoj ulici? Jeste li primijetili da u zadnje vrijeme vlada odbija sprovesti referendume? Iako se približava 2019. jedan naslov nikako ne prestaje biti u fokusu. Orwellova 1984. je distopijski roman koji je postao paradigmatski primjer svog žanra. Totalitarizmi dvadesetog stoljeća ne prestaju vrebati sa svojim avetima, dok se novonastajući totalitarizmi dvadeset i prvog stoljeća polagano gegaju prema svima nama. Ako se osjećate kao Winston Smith dođite na razgovor mladeži Matice hrvatske, poručuju organizatori.

Podsjetimo, teme prva dva susreta ovog kluba mladih bile su "Knjiga i kultura čitanja" te "Visoko obrazovanje u Hrvatskoj". Osim toga, ogranak Mladeži Matice Hrvatske pripremili su i natječaj za studentski projekt "Katedrom do znanstvenika" kako bi studenti dobili priliku za izlaganje svojih završnih, diplomskih i istraživačkih radova, koji će biti prezentirani sve do lipnja 2019. godine.