ZADAR - O budućem voditelju Stalne izložba crkvene umjetnosti (SICU) Zlato i srebro Zadra nakon smrti don Pave Kere odlučivat će Upravno vijeće SICU na prijedlog nadbiskupa Puljića, budući da voditelj mora biti svećenik zbog karaktera građe koju SICU baštini, informacija je koju smo dobili iz Ministarstva kulture.

SICU je osnovan 1976. godine od strane četiri osnivača, HAZU - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Grada Zadra, Benediktinki sv. Marije i Zadarske nadbiskupije. Sukladno osnivačkim pravima Upravno vijeće SICU sastavljeno je od istaknutih članova navedenih osnivača, dodaje se iz Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić u lipnju prošle godine imenovao je predstavnike Grada Zadar u Upravnom vijeću kojem je predsjednik akademik Igor Fisković. To su Miljenko Domijan i profesor emeritus Nikola Jakšić, dok su njihovi zamjenici ugledna restauratorica Jadranka Baković i povjesničar prof. dr. Mladen Ančić.

Za osnivanje izložbe srednjovjekovne umjetnosti Zlato i Srebro, koja se nalazi u samostanu sv. Marije, sve zasluge pripadaju Miroslavu Krleži, na što je nedavno u tom prostoru podsjetio Domijan, savjetnik i predsjednik Vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture.

Prošlog je ljeta SICU obišla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o muzejima, u srpnju 2018. obavljeni su razgovori sa Zadarskom nadbiskupijom i Gradom Zadrom te je pokrenut postupak revizije ugovora kako bi rad SICU-a uskladio s odredbama novog Zakona, podsjećaju iz resornog ministarstva koje je tim zakonom uvelo „muzej vjerske zajednice". Zbog iznimne vrijednosti kulturne baštine koja se čuva u SICU, Ministarstvo kulture će nastaviti financijski podupirati programe SICU-a te sudjelovati u planiranju razvoja i financiranju postava, a detaljni odnosi suosnivača kao i njihova prava i obveze uredit će se ugovorom, podsjećaju iz Ministarstva kulture.

To bi trebalo stvoriti pretpostavke za renoviranje postojećeg kompleksa SICU-a, i izgradnju novog, suvremenijeg izložbenog prostora, najava je namjere da se nešto mijenja nakon 40 godina. Izložbu čuvaju i održavaju zadarske benediktinke koje su je dva puta i spasile tijekom ratnih događaja. Iako je benediktinski samotan jedan od osnivača SICU, revizijom ugovora čeka se i na novac za obnovu zvonika Sv. Marije, što je istaknuto tijekom ljetnog obilaska SICU. Iznos od 1.5 milijun kuna godišnje, naime, nije bio dovoljan za taj zahvat.

Ljetos je najavljeno kako će Ministarstvo kulture financirati obnovu SICU, što podrazumijeva renoviranje prostora i izradu novog postava zbirke smještene u prostoru samostana sv Marije. Projekt je u završnoj fazi izrade, javnosti je obznanio Domijan koji je bio i predsjednik Upravnog vijeća SICU u dva mandata.