Mladen Pešić, dosadašnji voditelj Odjela edukacije i dokumentacije, novi je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar. Dosadašnji ravnatelj u dva mandata, Luka Bekić, s novom godinom svoje je mjesto prepustio kolegi kojeg je na ovo mjesto, nakon odluke Upravnog vijeća, potvrdilo Ministarstvo kulture.

- Centar nastavlja s većinom svojih aktivnosti, a to su prije svega edukacija studenata iz svih krajeva svijeta, na što smo se obvezali kao UNESCO-v međunarodni centar, naravno i studenata iz Hrvatske, vezano uz promociju UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, rekao nam je jutros Mladen Pešić.

Osim educiranja Centar provodi niz aktivnosti na području zaštize podmorja, izdavaštva, seminara i sl. U drugoj polovici godine bit će domaćin velikog kongresa o restauraciji i konzerviranju podvodne baštine. Najveći projekt je obnova kompleksa crkve sv. Nikole, za što se očekuju europska sredstva.

O samom stanju podmorja i baštine koja se u njemu nalazi, Pešić kaže:

- Ona je dobro zaštićena zakonima i UNESCO-vom konvencijom i sve je manje slučajeva neke devastacije. Naravno, radi se o velikoj površini i ne može se svaki metar pregledati, no u to su uključene brojne institucije pa je stanje zadovoljavajuće, kaže Pešić.