U Kneževoj palači večeras će se s početkom u 18 sati održati svečana premijera dokumentarnog filma Luke Klapana Bruški martirij.

Dokumentarac Bruški martirij prati događaje iz vremena Domovinskog rata kada su u bukovičko mjesto Brušku nedaleko Benkovca, u zaseok Gornji Marinovići,  21. prosinca 1991. godine banuli martićevci i bez milosti ubili desetero mještana. Sudionici i svjedoci u dokumentarnom filmu razotkrivaju strahote koje su proživljavali tih užasnih dana, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima, dok počinitelji ovog svirepog zločina, iako poznati, do danas nisu privedeni pravdi.

Snimanje dokumentarnog filma počelo u rujnu prošle godine, a snimalo se na lokacijama Bruške, Benkovca i Zadra. Zadnja klapa pala je krajem listopada 2018. Suradnik na scenariju Marinko Marinović ujedno je i autor naratorskog teksta, dok su snimanja organizirali Krešo, Zdenko i Ante Zrilić.

Dokumentarnim filmom ponajprije se teži pridonijeti tomu da se stradalim Bruščanima u Gornjim Marinovićima iskaže pijetet, ali i da masakr koji je ondje počinjen bude poznatiji u hrvatskoj javnosti. Bruški martirij snimljen je u produkciji Udruge FFVAL i najnoviji je film scenarista i redatelja Luke Klapana.

Organizator i pokrovitelj premijere filma je Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.