Predstava HNK Zadar Dugo putovanje u noć, obiteljska drama američkog autora Eugene O`Neilla u režiji Dražena Ferenčine, uvrštena je na 33. Gavelline večeri (srijeda, 12. prosinca) među 12 ponajboljih kazališnih ostvarenja te je u konkurenciji za nagradu, izvijestili su iz HNK Zadar. Uoči gostovanja u Zagrebu predstava će se još jednom izvesti za domaću publiku u HNK Zadar, u utorak s početkom u 20 sati.

U predstavi igraju Davor Jureško (James Tyrone), Jasna Ančić (Mary Cavan Tyrone, njegova žena), Alen Liverić (James Tyrone ml, njihov stariji sin), Ivan Vukelić (Edmund Tyrone, njihov mlađi sin) i Žana Bumber (Cathleen, služavka). Scenografiju je izradila Ljerka Hribar, kostimografiju Marija Šarić-Ban, glazbu potpisuje Nebojša Lakić, za oblikovanje svjetla zadužen je Branislav Zafranović, a inspicijent je Mimi Zadarski.

Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2017. uz odlične reakcije publike i medija.
Dugo putovanje u noć (Long Day`s Journey into Night,1941) smatra se pravim O`Neillovim remek-djelom, što potvrđuje i Pulitzerova nagrada za dramu koju je primio 1957. godine. Za ulogu u ovom filmu Katherine Hepburn je 1963. godine bila nominirana za Oscara. Autorova je želja bila da ovo djelo bude objavljeno tek nakon njegove smrti.

Komad je iskren prikaz autorove mladosti, provedene u sjeni majčine ovisnosti te očevog i bratovog alkoholizma. Istovremeno, ovo je djelo svjedočanstvo duboke ljubavi i suosjećanja koji vežu članove obitelji, podastirući bolan i dirljiv portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti jedni s drugima, a ni jedni bez drugih.

Ova predstava je peta režija renomiranog redatelja Dražena Ferečine u HNK Zadar.
Ulaznice za predstavu u utorak su u prodaji na blagajni HNK Zadar. Radno vrijeme blagajne ( 11-13h, 18-20h). Cijena ulaznice iznosi 40 kn.