ZADAR - U HNK Zadar sinoć je premijerno izveden Tarzan, kojeg je postavio slovenski redatelja Matjaž Latin.

Stripovski prikaz kultne knjige i filmova o Kralju džungle, s porukama današnje civilizacije kao i muško ženskih odnosa u zajednici, publika je primila s iskrenim oduševljenjem.

Tarzan je nešto novo i drugačije na pozornici zadarskog kazališta.

Uz standardu Žanu Bumber koja je utjelovila suvremenu Jane, Alen Liverić bio je uvjerljiv i autentičan u ulozi Tarzana. Iznenađenje predstave u ulozi hijene Mikea svakako pripada Deanu Krivačiću.

Uz Slovenca redatelja, nositelji zadarskog Tarzana zapravo su pripadnici riječke scene.
Liverić, koji je u Zadar došao iz HNK Ivan pl. Zajc, sjetio se i povukao za ovu predstavu Krivačića iz istog kazališta, dok scenografiju potpisuje Riječanka Ljerka Hribar po majci Zadranka. Ona je po drugi put gostovala sa svojom kreacijom u zadarskom kazalištu. Džungla u maloj i praktičnoj izvedbi s lijanama, bila je primjerena maloj sceni zadarskog kazališta u vrlo jakoj predstavi.

Nekima na dijelove malo razvučenoj što je bila jedina primjedba koja se mogla čuti u publici nakon što su doživjeli kazališnog Tarzana. Neki i sa zamrznutim osmjehom od onoga u što se ta bajkovita priča pretvara u našem zbiljskom životu u kojem ljudi postaju zvijeri koje uništavaju vlastitu vrstu.

U prvoj zadarskoj premijeri vidljivo su sudjelovali Frane Papić kao majstor svijetla, a majstor izbora glazbe bio je Ivan Ivić. Oskudni kostimi koje je osmislila Marija Šarić Ban bili su u skladu s kolektivnom memorijom i današnjicom. Sve je to ovjekovječio majstor scenske fotografije Željko Karavida.

Kako je bilo na sinoćnjoj premijeri, pogledajte na foto-galeriji Marka Dimića.