Turistička zajednica Općine Kolan i Udruga Biom pozivaju vas na promociju najpotpunijeg i ilustracijama najbogatijeg priručnika o pticama, koja će se održati u petak, 7. prosinca u 17:30 h, u općinskoj sali u Kolanu.

Zaštita ptica i očuvanje prirode životni su poziv zaposlenika Udruge Biom. Sretni su što izdavanjem priručnika „Ptice Hrvatske i Europe" mogu podijeliti ljubav prema čarobnom svijetu ptica sa svima!  Knjiga je namijenjena kako vrsnim ornitolozima, tako i početnicima, zaljubljenicima u ptice i prirodu, učenicima, profesorima i svima koji bi željeli saznati više o divnom svijetu ptica koji nas okružuje. Riječ je o hrvatskom izdanju najuspješnijeg priručnika o pticama, tiskanog u više od 1 100 000 primjeraka i na 22 jezika, Collins Bird Guide, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mullarney i Dan Zetterström. 

Priručnik „Ptice Hrvatske i Europe" na 440 stranica donosi preko 4000 ilustracija svih hrvatskih i europskih ptica. U knjizi se nalaze informacije neophodne za prepoznavanje svih vrsta ptica Hrvatske u svako doba godine te tekstovi o izgledu, veličini, staništu, rasprostranjenosti i glasanju ptica.

Onima koji se prvi put susreću s promatranjem ptica mnogo je lakše ako viđeno mogu usporediti sa slikom odmah nakon što je ptica uočena. Zahvaljujući tomu što nije previše velika, ova knjiga je vrlo praktična i korisna je pratnja na terenu, izletima, putovanjima, a može biti i odlično pomoćno sredstvo u nastavi. No, opsežnost i stručnost nisu njezine jedine odlike. Autori su u opise unijeli životne priče, detalje i usporedbe koje knjizi daju ljudskost i pristupačnost te ćete tako samo u ovom priručniku moći saznati da jedna ptica ulijeće na hranilicu u stilu Ramba, dok glasanje jedne druge zvuči kao da govori «kupuj kruh». Urednik Vedran Lucić će predstaviti knjigu i održati informativno predavanje o praktičnom korištenju knjige u promatranju ptica. 

Knjigu će biti moguće kupiti po cijeni od 130 kn.