U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar ovaj petak, 30. studenog, s početkom u 18 sati dodijelit će se književne nagrade Goran Bujić, Književnici-novinari koju već tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i njegov zadarski ogranak.

Dodjeljuje se i nagrada Donat za književni doprinos te Nagrada za životno djelo.

Ovaj projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika i pjesnika koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti održava se već četvrtu godinu za redom točnije od 2015 . godine, a nagrada se dodjeljuje godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan.

O nagradama odlučuje žiri koji se sastavlja za svaku tekuću godinu. Ove godine žiri su činili Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, dr. sc. Dragan Gligor i Davor Jašek.

Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike/fotografije eminentnih zadarskih umjetnika.

- Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: Goran Bujić - Književna nagrada - Književnici novina", i nagrade „Donat" za književni doprinos uvidjevši potrebu za istom, te „Nagrade za životno djelo" ispravljajući i nanesenu nepravdu prema nekim od autora koji su nepravedno zaobilaženi a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica, rekao nam je Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz "Zadarski list" organizator dodjele nagrada.

Ovogodišnji laureati su:

Književna nagrada - Goran Bujić - Književnici novinari pripala je pjesniku i novinaru prim. dr. Mirku Jamnicki Dojmiju.

U kategoriji Književnici Novinari - Kategorija mladi nagradu je dobila pjesnikinja i novinarka iz Makedonije, Suzana Miceva.

U kategoriji Književnici novinari izvan RH nagrada je pripala pjesniku i novinaru iz Crne Gore Borisu Kastelu.

Nagradu za životno djelo dobio je zadarski književnik Ante Gregov, Jurin.

Donat za književni doprinos dobio je slikar, književnik i novinar Zvonko Čulina.

Donat za kulturni i književni doprinos dobila je Mirjana Majić.

Posebno priznanje dobila je Udruga Makedonaca Zadar, MKD „Biljana" - Zadar koja slavi vrijedan jubilej iduće godine, 20 godina djelovanja.