Objavljene su nominacije za Nagradu hrvatskoga glumišta 2018. godine. Dodjela nagrade održat će se 24. studenog 2018. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s početkom u 21 sat, uz izravan televizijski prijenos na drugom programu Hrvatske radiotelevizije u režiji Paola Tišljarića i Lee Anastazije Fleger.

U kazališnim i glazbenim kategorijama nema zadarskih predstavnika, ali su zato zadarski lutkari zaslužili nominacije u tri kategorije. Od tri nominacije za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade dvije su Kazališta lutaka Zadar - "Kaštanka" Antona Pavloviča Čehova u režiji Vjere Vidov (koprodukcija s Kazalištem Virovitica) i "Nikomu pravo" Ane Prolić. To je prvi put u povijesti zadarskih lutkara da su im dvije predstave u konkurenciji struke za naj lutkarsku predstavu u Hrvatskoj.

Konkurencija u ovoj kategoriji im je predstava "U potrazi za slovom „R"" Petre Cicvarić, u produkciji Gradskog kazališta „Zorin dom" Karlovac.

Za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade nominirana je Sara Lustig za ulogu Kaštanke, dok je Ana Prolić u kategoriji "Najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolja dramatizacija, adaptacija, dramaturška obrada teksta ili dramaturgija predstave" nominirana za tekst "Nikomu pravo", nastao prema motivima narodne pripovijetke „Svijetu se ne može ugoditi izveden u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Inače, uz mnoge nagrade po kategorijama, onu glavnu, za svekoliko umjetničko djelovanje, dobit će Mustafa Nadarević.