Zadarski pisac Frane Herenda ima novi roman! Točno dvije godine od izlaska "1202.", hit romana o križarskoj opsadi Zadra, na zagrebačkom Interliberu premijerno će biti predstavljena "Soba 909".

Brojka u naslovu jedina je poveznica s prvim romanom, a i ona je puka slučajnost.

- Idemo u novom smjeru. "Soba 909" moderni je roman o velikim korporacijama, okruženju malog čovjeka i otuđenju modernog doba. Problemi s kojima se zaposlenici susreću u privatnim i državnim tvrtkama protkani su kroz neobičnu ljubavnu priču. Glavni junak je zapravo antijunak, ciničan i humorističan, a sam roman je nešto novo na hrvatskoj književnoj sceni, otkrio je Herenda voditelju Radija 057 Nebojši Prtenjači u novom izdanju emisije "Kvarat ure kulture".

Dinamična radnja prati mladog menadžera koji je već duže vrijeme razočaran smjerom vlastitog života. Premda voli svoj posao, svakodnevica mu se svela na manevriranje pisanim i nepisanim pravilima korporacije za koju radi. Besmislenost posla i sve snažnija tjeskoba koju osjeća ipak nisu dovoljne da ga potaknu na životnu promjenu. No iz kolotečine ga izbaci nepoznata djevojka i avantura koja se odvija po njemu nepoznatim pravilima.

Okosnica svih zbivanja je hotelska soba 909. Što se u njoj događa, Herenda nije mogao otkrivati jer bi time upropastio doživljaj čitatelja. No poručio je kako se u njoj krije puno tajni.

Inspiraciju za novo književno ostvarenje pronašao je u vlastitom 10-godišnjem iskustvu rada u velikim korporacijama kao i problemima u karijeri drugih osoba s kojima je upoznat. Sam Herenda je napustio karijeru u marketingu i prodaji farmaceutskih firmi kako bi se bavio biljnim terapijama, koje za njega, uz pisanje, predstavljaju dugogodišnju ljubav.

- Od pisanja se teško može živjeti. Za mene je to stvar ljubavi, potrebe i samoostvarenja, poručuje autor povijesnog romana "1202." koji je osvojio publiku i kritičare. Uz potporu Županije i Grada knjiga je prevedena na engleski jezik, a po njoj se snima i animirani film.

Novi roman perspektivni zadarski pisac predstavit će s urednicom Adrianom Pitešom u četvrtak od 18 sati na Profilovom štandu na poznatom zagrebačkom sajmu knjiga. U tijeku su i posljednje pripreme za zadarsku promociju čiji će datum i mjesto održavanja ubrzo biti poznati.