Jučer je nakon kratke i teške bolesti u 59. godini života preminuo bivši predsjednik PD Paklenica Daniel Nečas Hraste, izvijestili su iz PD Paklenica.

Hraste je rođen1959. godine u Prerovu (Češka), a na Sveučilištu u Zadru radio je u znanstvenom statusu višeg predavača. Od 1968. državljanin RH.

Živio u Zagrebu, završio Klasičnu gimnaziju 1979. i studij Klasične filologije 1985. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao latinski i grčki jezik u Klasičnoj gimnaziji. Od 1987. zaposlen kao asistent na Odjelu za Klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru. Poslijediplomski studij iz Lingvistike apsolvirao 1991. u Beogradu. Surađivao na znanstveno-istraživačkim projektima: «Biti Hermana Dalmatinca» glavnog istraživača prof. dr. sc. Antuna Slavka Kalenića, «Hrvatska barokna glazba» dr. sc. Ennia Stipčevića, «Problem čovjeka u hrvatskoj renesansnoj filozofiji» dr. sc Erne Banić - Pajnić. Područje znanstvenog interesa; indoeuropeistika, komparativno proučavanje religije indoeuropskih naroda, starija rimska religija i pravo.

Kao markacist, volonter i organizator na mnogim akcijama održavanja planinarskih objekata na južnom Velebitu svojim je djelovanjem zadužio cjelokupnu planinarsku zajednicu.

Ispraćaj Daniela Nečasa Hraste bit će održana u užem krugu obitelji i prijatelja, izvijestili su iz PD Paklenica.