U Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru u petaku 9 sati otvorit će se međunarodni znanstveni skup ‟Ivan Berčić (1824. - 1870.) - život i djelo".

Don Ivan Berčić (1824. - 1870.), akademik, Zadranin (rođen u Ugljanu na otoku Ugljanu), bio je jedan od najistaknutijih proučavatelja glagoljice i glagoljske baštine u Hrvatskoj. Od 1855. profesor je staroslavenskog jezika i staroslavenske liturgije u zadarskom sjemeništu ‟Zmajević", a od 1865. Starog zavjeta i istočnih jezika. Postao je redoviti član Akademije 1867. Povodom proslave 100 godišnjice Akademije njegova je bista postavljena 1966. u perivoju Zavoda kao trajni zalog doprinosa hrvatskoj kulturnoj baštini i proučavanju hrvatske glagoljice, ne samo u zadarskoj okolici i Dalmaciji nego i općenito u Hrvatskoj. Vatroslav Jagić je Berčića prozvao ‟uskrisiteljem glagoljskih nauka u Dalmaciji".

Znanstvenim skupom se nastoji valorizirati djelo Ivana Berčića u cjelini, općenito njegov doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini, prvenstveno filološki i književni doprinos u proučavanju glagoljice i obnovi slavenskog bogoslužja kao i povijesni kontekst Berčićeve djelatnosti u društveno-kulturnim prilikama sredinom 19. st. (Hrvatski narodni preporod u Dalmaciji).

Organizatori međunarodnog znanstvenog skupa su: Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Sveučilište u Zadru - Odjel za kroatistiku i Odjel za rusistiku, Zadarska nadbiskupija, Ruska akademija znanosti - Institut za lingvistička istraživanja (Sankt-Peterburg), Ruska nacionalna knjižnica (Sankt-Peterburg).