Tritititiit-trrrrrrrr-ttriiiiitiiiii-krkr-ššššššššššš... Mnogi su posjetitelji mlađi od potpisnika ovih redaka bili zbunjeni i iznenađeni zvukovima na otvaranju izložbe u Gradskoj knjižnici, dok su se nama, dovoljno starima, probudile uspomene na dobro poznati zvuk modema kojim se u nekadašnjim prapočecima interneta uspostavljala veza sa svijetom preko kućnog telefona.

Bilo je to, kako je zorno pokazao autor izložbe Mladen Masar, redovito iza 22 sata, kada su padale cijene telefonskih impulsa. Naravno, tada je dolazilo do zagušenja pa je samo par sretnika moglo "surfati" tada, a ostali kada ih dopadne linija, iza 1 ili 2 u noći...
- Ovom malo prezentacijom dobili smo dojam koliko je trajalo spajanje na internet, a onda brzo snimanje sadržaja na diskete, printanje... Zamisao nam je bila približiti tehnologiju kulturi i obrnuto, a ovdje su s nama i neki od prvoboraca interneta u Zadru. Ono što smo s naivnošću tada radili danas je postala digitalna baština, a mi u knjižnici nastavit ćemo raditi na njenom čuvanju, rekao je Masar.

Na izložbi "Arheološki nalazi iz prapovijesti zadarskih web-stranica" u ulaznom dijelu Gradske knjižnice od sinoć su prikazani isprinti nekih od prvih zadarskih stranica, čak i portala. Prva stranica o Zadru bila je smještena na stranici http://www.st.carnet.hr/zadar. Pokrenuo ju je Roman Miler, tadašnji zadarski student na splitskom FESB-u, a govorila je o povijesti, kulturi i naslijeđu Zadra. Imala je, ističe Masar, veliku posjećenost jer tko je želio pročitati nešto o Zadru, nije imao puno izbora. Među prvima je stranicu Netpluged pokrenuo Niko Vrdoljak, danas voditelj udruge Zadar Developers Hub, a nekoliko njih i Alen Nemarić.

 


View on YouTube

U početku nije postojala gotovo nijedna stranica od onih koje Zadrani danas koriste svakodnevno. Grad Zadar domenu je rezervirao 1999. godine, ali ju je postavio tek u listopadu 2003, nešto kasnije nego je to napravila Zadarska županija. KK Zadar imao je rudimentarnu stranicu, a prapovijesna stranica NK Zadra u tom je obliku egzistirala sve do prije godinu-dvije dana.

Izložba se u Gradskoj knjižnici može pogledati do 15. studenoga.