Ususret kazališnoj sezoni 2018./2019. u utorak, 9. listopada s početkom u 20 sati  u HNK Zadar izvest će se  Balon, prema dramskom tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića.

Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Najda Bauk, glazbu Mate Matišić.

Igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak. Inspicijent na predstavi je Mimi Zadarski.

Matišićevo djelo BALON uspješno je praizvedeno je 2009. u produkciji Teatra Exit i Teatra 2000 u režiji Mislava Brečića. Zadarska verzija istog djela kojeg sam autor imenuje kao „mali kazališni eksperiment o smislu glume, dvije priče u dva različita žanra, s istim glumcima, isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačovoj perspektivi......bitno je drugačija u odnosu na Exitov BALON i usmjerena je na dramske vještine.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo. / Zoran Mužić, redatelj

Predstava je premijerno izvedena 23. ožujka 2018.

Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 4. listopada na blagajni HNK Zadar ( 11-13h, 18-20h).

Cijena ulaznice iznosi 40,00 kuna, a za učenike, studente i umirovljenike 20,00 kuna.