ZADAR- U petak je bio posljednji dan velike ljetne izložbe Andy Warhola u koju je tijekom 3 i pol mjeseca u Kneževoj palači vidjelo 16 tisuća ljudi. Zadarska izložba pod nazivom Enter into my life je spakirana i u ponedjeljak vraćena u Slovačku,  u domicilni muzej tog svjetski poznatog umjetnika.

Lanjska izložba grafika Marc Chagalla trajala je dva tjedna manje a imala je isti broj posjetitelja. Na službenoj stranici Kneževe palače objavljeno je kako je izložbu Chagalla vidjelo više od 16.000 posjetitelja , što je jedini podatak kojeg smo uspjeli naći o posjećenosti te izložbe. Za izložbu Chagalla cijena ulaznice bila je 70 kuna, a za Warhola 80 kuna. Obje izložbe priređene su u Kneževoj palači na temelju ugovora kojeg je Narodni muzeja imao s agencijom Rebel Kolektiv iz Rovinja. Hoće li biti treće velike izložbe u Zadru, za sada nema najave.

Prije povratak Plavog salona, kojeg će u Kneževoj palači prvi put prirediti Galerija umjetnin te izložbe doajena zadarske fotografije Ante Brkana, prijelazna izložba biti će o arhitektu Brunu Miliću pod nazivom Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta. Arhitekt Bruno Milić za Zadar je bio od presudnog značaja u poslijeratnoj obnovi grada. On je autor regulacijskog plana te  projektant više novih građevina uz Kalelargu na kojoj je označio njezine prijeratne dimenzije.

Prema informacijama koje smo dobili od Lorene Peroš, voditeljice Kneževe palače, u popratnim programima izložbe A. Warhola (radionice,panel diskusije, studio, 15 min slave, studio 54) sudjelovalo je 1265 posjetitelja. 

Ona je najavila kako će se 10. listopada otvoriti izložba o Miliću koja je već viđena u Zagrebu. Tu su izložbu priredili Državni arhiv u Zadru, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Oris Kuća arhitekture te obitelj Bruna Milića. Ta izložba ostaje otvorena do 20. listopada. Galerija umjetnina priređuje veliku izložbu povodom 100 godišnjice rođenja Ante Brkana. Retrospektiva njegovog fotografskog opusa, kojeg je otkupio Narodni muzej, bit će izložen od 26. listopada do 16. prosinca. Tada se kao božićni dar ponovno u Zadar vraća Plavi salon, najveća zadarska likovna izložba koja je gotovo ugašena radi nedostatka izložbenog prostora Galerije umjetnina. Početak Plavog salona je 1957. godina od kada se kao trienale kontinuirano održavao do 2005. godine. Posljednji salon Galeriji umjetnina priredila je 2011. godine.

Oživljeni Plavi salon pred kraj godine preselit će u izložbene dvorane Kneževe palače. Djela na temu „Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu" bit će izložena i u Gradskoj loži.