Šesto izdanje KaLibar bestiVala, zadarskog festivala književnosti i kulture, donosi tri dana književnih i umjetničkih programa.

Festival će se održati od 27. do 29. rujna u Sv. Dominiku (uz Kazalište lutaka Zadar), te u Indie bar&caffeu (Federica Grisogona 6). Organizaciju festivala potpisuju udruga Zadarski pisci - ZaPis uz svesrdnu pomoć  Kruna Lokotara -   poznatog književnog kritičara i urednika.

Poseban dio programa festivala posvećen je sjećanju na Predraga Lucića, hrvatskog pjesnika, satiričara, prijatelja i svojedobnog sudionika KaLibar bestiVala, koji nas je napustio ove godine. Osim programa „Hommage Predragu Luciću" u kojem će sudjelovati beogradski pjesnik i satiričar Tomislav Marković, bit će prikazan i film „Viva Ludež" o Feral Tribuneu, a bit će upriličen i razgovor s autorima filma, Marinom Baničević i Sašom Stanićem.


Festival se otvara u četvrtak u 18:00 sati izložbom ilustracija Strašnih žena u Indie bar&caffeu.
„Strašne žene" je zabavna, edukativna i dinamična društvena igra koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Igra traje 20 minuta i igra je 2 do 6 igrača, pa će uz predstavljanje igre biti održan i turnir. Predstavljanje i turnir održat će se treći dan festivala.
Špilu strašnih žena koje su zadužile civilizaciju pridružit će se i nova karta, izrađena posebno za ovu prigodu, karta strašne žene, spisateljice i prijateljice festivala, Daše Drndić.
Poslije turnira, nastavlja se književni program sa strašnim ženama književnicama: banjalučkom književnicom i rođenom Zadrankom, dobitnicom nagrade EU za književnost, Tanjom Stupar Trifunović, zadarskom pjesnikinjom i dobitnicom nagrade „Goran za mlade pjesnike" Martinom Vidaić, koja će predstaviti novu zbirku, „Mehanika peluda", i majstoricom kratke priče i najpoznatijom hrvatskom storytellericom Tanjom Mravak, s aktualnom zbirkom priča „Naša žena".


Festival obiluje i vrhunskim književnim programom, pa će se tako u programu festivala gostovati i Miljenko Jergović koga će predstaviti profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Brlek.
Bojan Krištofić i Nataša Kadin predstavit će „Crtice s otoka" društveno-umjetnički projekt nastao ovoga ljeta na Silbi.
Nikola Leskovar aktualni je dobitnik nagrade „Prozak" za mlade autore, a Lidija Deduš pjesnikinja koja će predstaviti svoju hvaljenu zbirku „Apatridi i ostale čudne ličnosti". Nikola i Lidija predstavit će i udrugu Katapult koju posjetitelji KaLibra poznaju iz doba kad je ta udruga djelovala u Rijeci promičući književnost među mladima, a danas djeluje u Varaždinu i mjera je budućnosti KaLibar bestiVala.

PROGRAM FESTIVALA

27. 9. 2018. četvrtak
18:00 Izložba: „Strašne žene" - izložba (Indie bar&caffe)
19:00 „Hommage Predragu Luciću": Tomislav Marković (Sv. Dominik)
20:00 Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama: predstavljanje knjige „Makroorganizmi" prošlogodišnjeg dobitnika, Bojana Krištofića, i predstavljanje ovogodišnjeg dobitnika, Mladena Blaževića (Sv. Dominik)
21:00 Projekcija filma „Viva ludež", razgovor s autorima: Marina Baničević i Saša Stanić (Sv. Dominik)

28. 9. 2018. petak
18:30 Crtice s otoka: Bojan Krištofić i Nataša Kadin (Sv. Dominik)
19:30 Katapult u gostima: Nikola Leskovar i Lidija Deduš (Sv. Dominik)
20:30 Miljenko Jergović (Sv. Dominik)

29. 9. 2018. subota
18:00 Strašne žene - predstavljanje i turnir (Indie bar&caffe)
20:00 Strašne žene uživo - Tanja Stupar Trifunović (Sv. Dominik)
21:00 Strašne žene uživo - Martina Vidaić (Sv. Dominik)
21:30 Strašne žene uživo - Tanja Mravak (Sv. Dominik)
22:30 Strašne žene slušaonica - DJ Sara Morić / Zbeletron (Sv. Dominik)