Our souls at night je onaj tip filma koji je savršen za ovakvo tranzicijsko doba, iz ludog ljeta u nesigurnu jesen.

Glumačka postava s Jane Fondom i Robert Redfordom odmah daje do znanja da će film biti usredotočen na dvoje glavnih likova u njihovim "zlatnim" godinama.

Mnogi misle da je ovakva vrsta filma snimana samo za ljude spomenute u rečenici iznad no "Our souls at night" redatelja Ritesh Batra (The Lunchbox) ističe teme koje bi mogle biti bliske i zanimljive mnogim obožavateljima romantičnih drama bez obzira na dob.

Radnja filma je smještena u američkom gradiću Holt. Addie Moore (Jane Fonda) i Louis Waters (Robert Redford) su susjedi godinama (znaju se od rane mladosti) i oboje su udovci koji unatoč tome, nemaju baš neki odnos osim pristojnog pozdrava tu i tamo. Jednog dana Addie odluči prići Louisu s neobičnom idejom da provedu noć skupa, samo spavajući i razgovarajući. Na početku, Louis je skeptičan ali ipak pristane i njih dvoje započnu platonsku vezu sa zajedničkim ciljem da se riješe dugogodišnje usamljenosti. Buduci da su u naslovu kolumne rijeci "romantična drama" možete pretpostaviti u kojem smjeru ide radnja.

Glavni adut filma uz Jane Fondu i Robert Redforda je jednostavnost kojom film odiše. Nema neke velike mudrosti u filmu, ovo je priča o dvoje ljudi koji se pokušavaju riješiti usamljenosti i slučajno nađu nešto više.

Zvijezdama filma je ovo peta suradnja i naprosto ih je užitak gledati skupa na ekranu. Kemija koju oni imaju rijetko se viđa i ovdje je iskorištena u pravoj mjeri. Ta kemija je najviše istaknuta u njihovim višemjesečnim "noćnim" razgovorima koji ih odvedu iz neobičnog prijateljstva u nešto više što je ujedno i glavna okosnica filma. Teme variraju od smrti do odrastanja u malom mjestu.

Usput, film je adaptacija istoimene knjige što je inače vrlo rizičan potez ali u ovom slučaju je vjerno prenio knjiški predložak na filmsko platno.
Ovaj uradak nije u vrhu filmske umjetnosti niti se trudi biti dio tog. Ovo je film kojeg slučajno pogledate jedno nedjeljno popodne nakon ručka i ostanete zatečeni koliko je jednostavan i dobar, taman da vam uljepša tjedan, upravo kao što mi se i dogodilo nedavno. Zaključak kolumne je da ne budete poput mene i da ne tražite izliku u tome da je ovo film o ljudima iznad 70 godina, nego da odmah nakon čitanja odete na Netflix, skuhate nekakav topli napitak i uživate. Isplati se jer kad je film dobar, bez obzira na godine, čovjek se pronađe u njemu. Na kraju krajeva, zbog toga i volimo filmove.


View on YouTube