ZADAR - Nisam vjerovao da će se Akademija dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu usuditi primiti čak dvojicu zadarskih glumaca, kazao je Vinko Radovčić nakon što su prijemni ispit prošli Luka Knez i Domagoj Ikić.

Na toj nacionalnoj akademiji godinama su se upisivali zadarski studenti i završavali studij glume, ali nikad se nije dogodilo da su prijemni ispit i konkurenciju od 200-njak kandidata odjednom prošla dva kandidata iz Zadra.

Luka i Domagoj Vinkovi su „puleni". Obojica su članovi udruge Drama plus. U izvedbama te amaterske kazališne družine imali su istaknute uloge i već su stekli svoj renome među kazališnom publikom u Zadru. Lani je na ADU primljena talentirana Lara Nekić, također članica Drame plus koju je Radovčić pripremao za prijemni. Sjećate se one cure koja je visjela u kolutu nad pozornicom na kojoj se odigravala Ćelava pjevačica. A tek Lukinih bravura u toj klasičnoj drami apsurda na zadarski način. I tko bi zaboravio Domagojevu ulogu dementne bake u „Moj sin samo malo sporije hoda" koju je on proučavao mjesecima.

- Domagoja sam primijetio kad sam bio član komisije na Lidranu. On do tad nije imao nikakve vez s kazalištem.  Uz rad na predstavama, počelo se razgovarati o Akademiji, čitati, analizirati dramska djela, posjećivati sva kazališna  gostovanja u Zadru. Koliko smo mogli, odlazili smo na kvalitetne predstave u Zagreb i oni su lagano upoznavali kazališne krugove, podsjeća Vinko Radovčić, voditelj i redatelj udruge Drama plus.

On je Luku pripremao za prijemni ispit, dok je s Domagojem radila Jasna Ančić. Izabrali su domaće autore: Krležu i Matu Matišića. S tim da je Luka još dodao neodoljivog Hamleta.

- Luka je bio kod više kazališnih stručnjaka, renomiranih glumaca. Lara je, primjerice, za svoj prijemni sijela u autobus i otišla u Šibenik kako bi je poslušao šibenski glumac Jakov Bilić, priča  njihov mentor.

I ušli su u uži izbor. Kada su u utorak poslijepodne objavljeni rezultati, Luka je, kaže Vinko, nazvao ga ne telefon i vrištao od sreće, dok je Domagoj poslao poruku. Luka je maturant MIOC-a, a Domagoj Ekonomsko-birotehnička i trgovačke - obojica su po svom obrazovanju bila daleko od studija glume. Ali talent s tim nema veze.

Oni će se nesumnjivo pridružiti plejadi nove generacije akademskih glumaca koja je stasala u Zadru: Tihani Lazović, Luci Ančić, Paoli Slavici, Maruški Aras te Silviu Mumelašu.