"Kada ti u kuću ili dvorac doleti strašni zmaj, i kada ni tvoj otac kralj ni tvoja majka kraljica ne znaju kako ga se osloboditi, red je na tebi da riješiš problem". Ovako počinje opis pripovjetke Ane Đokić "Strašna priča" koju je u lutkarsku predstavu za djecu od 3 godine, pa čak i mlađu, pretvorio tim Kazališta lutaka Zadar i njihovih suradnika - redateljica Hana Zrnčić Dim, dramatizerka Sunčica Anamarija Sodar, scenograf i lutkar Leo Vukelić, autor glazbe Tomislav Pehar te suradnica na izradi scenografije Anita Goreta.

- Ovu toplu i mekanu priču mogu pogledati najmlađa djeca, a radio ju je i mladi autorski tim kojem smo dali priliku da svoje nove ideje iznesu našim prekaljenim glumcima. Oformili smo dvije postave s po tri glumca kako naša publika ne bi patila zbog odlazaka na gostovanja, rekla je jutros ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa.

Strašna priča na kraju nije tako strašna, ali do toga djeca dolaze nakon što si postave brojna pitanja.

- Djeca su danas bombardirana s puno informacija koje u njima ostavljaju psihološke tragove. Želimo ih potaknuti da se ne boje pitati, a ako nisu zadovoljni odgovorima da krenu dalje u istraživanja. Većinu toga smo nakon predloška izvlačili iz glumaca kako bi tekst bio što prirodniji a situacije svakodnevne. Pokušale smo stereotipe o kraljeviću osuvremeniti da predstava bude bliska djeci, rekla je Sunčica Anamarija Sodar.

I Sodar i Zrnčić Dim rekle su kako su se sjajno zabavljale radeći predstavu, koja će stoga nositi posebnu razigranost.

Ravnateljica Pavić Tumpa rekla je kako je i Kaštanka ovih dana osvojila još dvije nagrade, na festivalu u Plovdivu - nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu u cjelini, dok je Sara Lustig  dobila nagradu za najbolju ulogu. Vjeruje da će i Strašna priča krenuti Kaštankinim stopama već nakon pretpremijere u nedjelju u 11 sati, kojom se otvara i nova sezona KLZ.