ZADAR- Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u domaćinstvu gradonačelnika Branka Dukića pohvalili su se danas medijima kako će zajedno pripremiti projekt obnove kompleksa sv. Nikole u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Iako je osnivač Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (2. kategorije UNESCO-a) u Zadru Ministarstvo kultura, Grad Zadar će sufinancirati izradu projektne dokumentacije te će tražiti da se on financira preko ITU programa. Gradu je za taj EU program odobreno 35 milijuna eura.

Nakon 10 godina što je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju uspostavio tadašnji ministar Božo Biškupić kojem je sadašnja ministrica bila državni tajnik, u Ministarstvu kulture su sretni što su naišli na partnere u gradskoj upravi koju vodi Branko Dukić. On je pak novinarima izjavio kako su vodili konstruktivne razgovore i obišli neke ustanove u kulturi.

- Zadar je tipski primjer grada koji vodi računa o kulturnoj baštini, izjavila je ministrica kulture, nakon novinarskog pitanja o tome je li izviještena što je Grad Zadar napravio po pitanju zaštite UNESCO-a i s obzirom na to da je mjesecima stoji od poplave urušen dio bedema. Pročelnik konzervatorskog odjela Igor Miletić pojasnio je kako se radi o podzidu bedema te da je napravljen projekt sanacije. A ona će se raditi nakon završetka turističke sezone, informacija je koju je državni tajnik Krešimir Partl dobio od pomoćnika pročelnika Borisa Artića.

Vijest koju je ministrica Obuljen Koržinek otkrila na novinarski upit jest ta da će se nakon 30 godina revidirati ugovor kojeg Država ima za stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zlato i srebro Zadra. Ona se po tom ugovoru financira iz Državnog proračuna, dok se iz Gradskog proračuna svake godine izdvaja po 700 tisuća kuna.

- SIC-u je najveća vrijednost zadarske kulturne baštine, istaknula je ministrica. Novi zakon će omogućiti drugačiji način upravljanja sa zbirkama i muzejima vjerske zajednice (SIC-u se nalazi pri samostanu benediktinki), pa će se i izložba Zlata i srebra moći drugačije urediti i modernizirati, naznačila je ministrica kulture Obuljen Koržinek.