Zadarska policija nije prekinula performans Digital burek, kojim je u utorak navečer otvoren 22. Međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova, odgovorili su nam iz Pu zadarske na tvrdnju organizatora kako je policija napravila baš to.

Na Gradskoj tržnici Prle i Tiha (Gildo Bavčević i Tina Keserović) postavili su autodestruktivni performans u kojem je performerica prikazala scenu samoozljeđivanja remenom. Nekom od tamošnjih stanara performans se očigledno nije svidio te je organizatore prijavio zbog remećenja reda i mira.

- U utorak u 21:40 dobili smo dojavu o buci i bubnjevima na Gradskoj tržnici. Policajac je izašao na teren i utvrdio da se radi o javnom okupljanju koje je prijavljeno do 23 sata pa nije bilo potrebe za intervencijom, rekao nam je jutros glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Na fotografijama je ipak vidljivo kako je dolazak policije "pokvario veselje", pa je nastavak programa uslijedio uz glazbeni program. Zanimljivo je kako je sama predstava govorila o prekoračenjima ovlasti i policijskoj brutalnosti.

"Nakon doku-video primjera prekoračenja ovlasti i policijske brutalnosti nad građanima Prle i Tiha, Djeca sistema, pristupili su flagelantskom obredu samo-kažnjavajući se smjerno i u tišini, udarnički nepokolebljivo, pri tome odajući dojam povjerenja u prošle i sigurne buduće grijehe prema sistemu. Uz pjesmu i mladenačko raspoloženje, gotovo kao da kupuju prepaid bon za svoje grješne misli i radnje uperene protiv državotvornih institucija, pa i same pravovjernosti sustavu, svakim novim udarcem udarali su temelje na našem putu u bespogovornu budućnost, ispunjavajući sve zahtjeve vlasnika.

Po završetku iskupljujućeg rituala, kojeg je, recimo i to, nakratko prekinuo i jedan građanin gledatelj, uslijedilo je druženje uz glazbeni program Digital burek. Uskoro je na scenu stupila policija, prekinula događanje i oslobodila javni prostor od građanskog okupljanja. Eto, kao što rekosmo, počelo je", napisali su organizatori na Facebook profilu festivala.

Festival se danas nastavlja radionicama u Nigdjezemskoj i Pomorskoj školi, na kojima će se propitivati mačo kultura u Hrvatskoj te predstavom "Ja, ja i stvarnost " Kerstin Lenhart u Domu umirovljenika.