Od 7. do 14. kolovoza u Zadru će se održati 22. Međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova. Performans otvaranja započet će u 12 sat na Gradskoj tržnici, gdje će Prle i Tiha izvesti performans Digital Burek. „Djeca sistema i lokalna šema otvaraju festival. Ne slažu riječi, uređuju odnose. Jesi li dio sistema ili dio problema? Ratifikacija autodestrukcije i domaća besida pozdravljaju stvarnost. Gledaj, imaš jedan metak, tu jednu priliku, da uzmeš sve, taj momenat, bil potegnuo ili pustio?", pitaju se protagonisti ove predstave, referirajući se na poznati dvojac Prlu i Tihog iz Otpisanih.

Pijaca je balkanski forum na kojem ćemo porinuti još jedan veliki tjedan izvedbenih umjetnosti, poručuju organizatori, koji su ovogodišnji festival rasporedili na više gradskih lokacija. Već sljedećeg dana, u srijedu 8. kolovoza u Sv. Dominik dolazi predstava Ivice Buljana „Da kraj bude lijep", nastala u produkciji ljubljanskog Mini teatra, u koprodukciji s Mestnim gledališčem Ptuj i zagrebačkim Novim kazalištem.

Koncept ovogodišnjeg izdanja naglasak stavlja na ljepotu neobičnih spojeva. Tako među afirmirane umjetnike s međunarodne scene stupaju građani okupljeni u inicijativi Zadar Civil koji će probuditi aktivizam u umjetničkom izražavanju, a zadarske žene u zlatnim godinama će osmisliti predstavu o bivanju ženama kroz različite stvarnosti i okolnosti koje su proživjele.

Ersan Mondtag u Hrvatskoj, kulturnjaci znaju da su čuda moguća na Zadru snova, to još nitko nije izveo, a izazov nije mali, Izvanredni Bob dolazi s Bitefa, Kerstin Lenhart, redateljica u Teatarhouse Jena radi s bakama i Željkom Marovićem koji kao i Moritz Sauer dolazi s iskustvom rada iz Maxim Gorki teatra u Berlinu, Branko Šimić, redatelj i kurator festivala KRASS u Hamburgu postaviti će hip-hop predstavu prema Brechtovoj Operi za tri groša koju je u rap narativ pretvorio Edo Maajka, a izvodit će najbolji njemački plesači. Jagoda Cupać, Šareni Artikl, Noć performansa i radionice za djecu i mlade već od 4. kolovoza, a ima i još.

Damir Bartol Indoš i udruga Domino, Ivica Buljan, Sandra Sterle, Milijana Babić veterani naše nezavisne izvedbene scene koji su zaslužni za njen status i za to što je Zadar snova to što jest.

Kroz osam dana programa, od 7. do 14. kolovoza, na različitim lokacijama i oblicima djelovanja, preko 100 sudionika i gosti iz 13 zemalja kreirat će novi san o probuđenom Zadru, koji živi i van poluotoka, van turističke sezone i promišlja o svojim građanima i građankama u svim njihovim stanjima i oblicima, nalazi načine da svi napredujemo!

U nastavku programa Zadar snova odlazi u Dom umirovljenika, na Trg pet bunara, u Nigdjezemsku, Hotel Iž... Uz predstave bit će tu i koncerata, radionica, ali i performansa poput onoga na zadarskoj rivi, gdje će autorice Izazivati nelagodu prolaznika, ukazivati negativan utjecaj Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj ili otkrivati zeleni bljesak pri zalasku sunca na horizontu...


ZADAR SNOVA
Zadar, 7. - 14. kolovoz, 2018.

Utorak, 7. kolovoz
Performans otvaranja: Prle i Tiha / Digitalni burek
Gradska tržnica 21h

Srijeda, 8. kolovoz
Mohamed El Khatib: Da kraj bude lijep
Ivica Buljan
Sv. Dominik 21h
Ulaz: 20 kn

Četvrtak, 9. kolovoz
Ja, ja i stvarnost
Kerstin Lenhart
Starački dom 20h

Petak, 10. kolovoz
DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta: Sat pauk kiša
Damir Bartol Indoš
Sv. Dominik 21h

Subota, 11. kolovoz
Razvoj strategije (tura s vodičem)
Jagoda Cupać
Početak ture: Trg 5 bunara 19h

Svjetska premijera
Ersan Mondtag
Red Carpet 21h

Nedjelja, 12. kolovoz
RAZBIJANJE MAČO-KULTURE*: PREZENTACIJA RADIONICA!
Moritz Sauer
Nigdjezemska 16h

Battler`s Opera
Branko Šimić
Hotel Iž 21h

Ponedjeljak, 13. kolovoz
Noć performansa
Sandra Sterle, Milijana Babić, Kristina Marić
Gat na Rivi 20:30h Poljana Branka Stojakovića 21:30h

Utorak, 14. kolovoz
Izvanredni Bob: Buffer
Bob Milošević
Sv. Dominik 21h