U Edukativnoj dvorani u Kneževoj palači u Zadru sinoć je svečano otvorena izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja". Izložba, kojoj je ovo već peti postav, organizirana je u suradnji s Narodnim muzejom u Zadru, a posjetitelji će ju moći razgledati do 31. kolovoza, svakog dana od 9 do 24 sata.

Izloženo je oko 40 krivotvorenih radova renomiranih domaćih i stranih autora - Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Džamonje, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Sustavno prikupljanje građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.

Krivotvorine se nekad od originala mogu razlikovati golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić".

Policija je uz izložbu izdala i nekoliko savjeta potencijalnim kupcima umjetničkih djela. Pri kupovini uvijek pogledajte pozadinu sliku ili dno skulpture, gdje su stare aukcijske naljepnice ili vlasničke markice. Krivotvoritelji često paze samo na prednju stranu svojeg rada, ali ne obraćaju pozornost na dijelove koji nisu izloženi pogledu. Tražite dokumentaciju o podrijetlu umjetnine, a i pripazite da podrijetlo koje imate zaista pripada onom radu kojim vi raspolažete, da nije slučajno posuđeno od nekog drugog rada istog umjetnika ili krivotvoreno. Kupujte od poznatih i uglednih prodavača te provjerite na web stranici MUP-a je li umjetnina ukradena.