ZADAR - Polovicom lipnja objavljen je natječaj za ravnateljsko mjesto u Narodnom muzeju.

Uz aktualnu ravnateljicu Renatu Peroš, koja je očekivano u pohodu na treći mandat, neslužbeno doznajemo kako se javio bivši djelatnik. Iako je bio zaposlen po političkoj liniji, on je na sudu s ravnateljicom koja mu je dala otkaz.
Postoji li zakonski rok za natječaj, obzirom da župan Božidar Longin još nije imenovao člana Muzejskog vijeća koje donosi prijedlog za imenovanje. To smo pitanje postavili Zadarskoj županijski kao osnivaču te ustanove.

Naime, nakon odluke o natječaju, Zlatko Begonja, predsjednik Muzejskog vijeća dao je ostavku na tu dužnost na kojoj je imenovan prije šest mjeseci.
Zakon o muzejima ne predviđa rok za donošenje odluke o odabiru ravnatelja muzejske ustanove. Međutim, takva se odluka treba donijeti najkasnije do isteka sadašnjeg mandata ravnateljice Narodnog muzeja Zadar. Sadašnji četverogodišnji mandat ravnateljici počeo je teći dana 30. rujna 2014. godine, što znači da do tog roka mora biti donesena odluka, tj. rješenje o imenovanju.
Prema istom zakonu i općim aktima Muzeja Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar (naziv iz novog Zakona o muzejima) broji pet članova. Nakon ostavke predsjednika sad ima četiri člana. Peti član bit će uskoro imenovan, odgovor je kojeg smo dobili od resornog županijskog pročelnika Ivana Šimunića. On je prije Begonje bio predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja.