Dizajnerski studio Narodnog muzeja Zadar i Rebel Kolektiv organiziraju kreativne, edukativne, stručne, autorske radionice s područja dizajna tekstila i odjeće u sklopu programa izložbe Andy Warhol: Enter into my life koja se održava u Kneževoj palači od 15. lipnja do 15. rujna 2018. godine.

Radionice pod nazivom Kreativni laboratorij održavaju se u edukativnoj dvorani Kneževe palače od ponedjeljka do petka od 11 do 13 sati, te od 18.30 do 20.30 sati.

Tema i inspiracija radionica je umjetnost pop arta i djela Andya Warhola kroz modno crtanje i modnu ilustraciju, dizajn tekstila, oblikovanje uzoraka-patterna i dizajn odjeće tehnikama zračnog kista (airbrush), kistovima za doradu u kombinaciji sa različitim crtaćim i slikarskim tehnikama povezanim uz pripremu i doradu. Priprema dizajna i uzoraka za šablone izvodi se na papiru i plastičnoj foliji. Original djelo se izvodi na tekstilu (pamučni mako, žutica, svila), a za uzorke su već unaprijed pripremljene šablone koje se dorađuju ili se izrađuju nove.

Koncept radionica osmislila je i pripremila vanjska suradnica Narodnog muzeja Zadar, mag. kostimografije Marija Šarić Ban u Dizajnerskom studiju muzeja. Polaznici radionica koriste se tehnikom airbrush, rada sa zračnim kistom. Airbrush je mali, vrlo precizan pištolj za nanošenje boje, koji djeluje tako da brzim potiskivanjem zraka kroz Venturijevu cijev uzrokuje vakuum, a time i usisavanje boje iz spremnika. Zračni kist boju pomiješa sa zrakom i gura kroz vrlo fine mlaznice koje ju raspršuju u vrlo fine kapljice, a može se koristiti na svim površinama. U razdoblju od izuma zračnog kista razvile su se različite tehnike uporabe ovog alata. Osnovni način korištenja zračnog kista omogućuje dodir više boja bez jasnih rubova - jedna boja se polako ulijeva u drugu. Slike napravljene zračnim kistom daju osjećaj "lebdenja" nad podlogom, te nema jasnih granica između boja.

Radionice su namijenjene odraslima i djeci od 10 godina, a sve predmete izrađene na radionici polaznici zadržavaju kao suvenir i uspomenu. Materijal potreban za radionice osigurava Narodni muzej Zadar i za sudjelovanje nije potrebno prethodno predznanje. Cijena radionica je 50 kn po osobi, a maksimalan broj sudionika je 10 osoba. Za prijave i sve informacije o radionici, obratite se na kontakte: e-mail adresu i broj telefona Kneževe palače [email protected], 023 627 764, e-mail adresu i broj mobitela mentorice Marije Šarić Ban [email protected], 092 291 6995.