U subotu i nedjelju s početkom u 20 sati u staroj jezgri Novigrada i u Infocentru „Kula Buta" održat će se treći Festival nature i kulture, Ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000, koji po treći put organiziraju JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera" , Infocentar „Kula Buta", Natura 2000 u Novigradu i Općina Novigrad.

Cilj festivala je prezentacija i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora te njihove okolice, kao i njenih stanovnika, promocija kulturne i tradicijske baštine, te podrška ekonomiji lokalne zajednice.

Natura 2000 je program stvoren s ciljem očuvanja europske bioraznolikosti i okoliša te stavljanja naglaska na razvijanje ekološke svijesti. U mrežu Nature 2000 uključene su šume i močvare, travnjaci te morska i obalna područja, staništa stotine ugroženih vrsta, stoga Naturu 2000 treba gledati kao veliku priliku, a ne kočnicu u razvoju i upravo je ona način održivog razvoja čiji je cilj nastaviti kvalitetan suživot čovjeka i prirode. Nažalost još postoji predrasuda kako je očuvana priroda zapreka gospodarstvu. U stvari, ova područja omogućit će održivi razvoj i učinkovito gospodarenje resursima. Učinkovito upravljanje Natura mrežom spriječit će uništavanje temeljnih prirodnih vrijednosti i resursa naše zemlje, štititi javni prostor te omogućiti gospodarski rast kroz investicije koje doprinose održivom razvoju Hrvatske. Ljudske aktivnosti (poljoprivreda, ribarstvo, turizam) koje se provode unutar Natura 2000 područja mogu profitirati jer ta područja stvaraju dodanu vrijednost njihovim proizvodima te kroz privlačenje investicija (EU fondovi, privatne investicije) mogu osigurati povećanje i diversifikaciju prihoda.

Festival nature i kulture je nezaobilazan događaj u svrhu integracije zaštite prirode i održivog lokalnog društveno-gospodarskog razvoja kako bi zaštićena i Natura 2000 područja ostala očuvana za buduće generacije.

I ove godine Festival otvara okrugli stol na temu "Razvojne prilike i gospodarski rast kroz investicije koje doprinose održivom razvoju Natura 2000 područja u Zadarskoj županiji", nakon čega možete posjetiti zavičajni muzej i upoznati se s poviješću ovog kraja, sudjelovati radionici izrade prirodne kozmetike, razgledati izložbe fotografija, zatim likovne uratke naših umjetnika i kreativaca, isprobati razne delicije, kupiti razne proizvode i na kraju se zabaviti uz glazbeni program.

Sve informacije o festivalu možete pratiti na Facebook stranici.