U sklopu ljetnih manifestacija na području Općine Sv.Filip i Jakov po prvi puta će se održati manifestacija na otoku Bapcu koji je jedini naseljeni otok u Općini Sv.Filip i Jakov. 

Originalna manifestacija pod nazivom TEATAR BABAC OPEN održat će se 17. i 18.srpnja u 21:30 sati na obali pokraj crkve Sv.Andrije.

Predstava prema tekstu Ljube Stipišića Delmate: „KOD LEPANTA, SUNCE MOJE" bit će održana u izvedbi AMATERSKE KAZALIŠNE DRUŽINE „KUNTRATA" SV. FILIP I JAKOV .
Premijera iste predstave je održana u svibnju u Sv.Filip i Jakov na kojoj je bio nazočan i Zlatan Stipišić Gibonni.

Crtice iz povijesti Bapca:   

Na otoku Bapcu u Pašmanskom kanalu nalaze se ostatci utvrđenja koji su pripadali ljetnikovcu obitelji de Soppe. Nastanak i razvoj gospodarsko-ladanjskog sklopa kuće koja se spominje krajem 15. stoljeća do izgradnje zidina i mlina na kraju 16. stoljeća posvjedočeni su s nekoliko povijesnih dokumenata. Sačuvani ostatci arhitekture ljetnikovca se sastoje od zidom ograđenoga pravokutnog prostora unutar kojeg se nalaze seoske kuće. Od zidina izgrađenih krajem 16. stoljeća najbolje je sačuvan njihov jugozapadni dio s bastionom, te pročelje s ulaznim vratima i grbom obitelji de Soppe renesansnih karakteristika. U blizini se nalazi crkva sv. Andrije, koja je, iako sagrađena ranije, postala sastavni dio ladanjskog posjeda obitelji de Soppe čiji grb se nalazi uzidan i na pročelju crkve.

Cijeli građevni sklop je u vrijeme turskih provala služio kao povremeno pribježište stanovništvu s kopna. Utvrđeni ljetnikovac na Bapcu, svojom izraženom obrambenom ulogom, predstavlja izniman primjer ladanjske arhitekture 16. stoljeća na zadarskom otočju.

S obzirom da je ove godine Općinsko vijeće Općine Sv.Filip i Jakov donijelo odluku da se Babac proglasi naseljem, ovo jedan od načina kako da se na ovom otoku ubuduće organiziraju i razna kulturna događanja.

O PREDSTAVI

Predstava je autorski projekt koji je priredio MIRKO ĐINĐIĆ i AKD Kuntrata Sv.Filip i Jakov, a glumice su HELENA MIKAS, LUCIJA JUPEK, KARMEN BRAJKOVIĆ, JELENA-HELENA KNEŽEVIĆ i KORINA ĐINĐIĆ

Amaterska kazališna družina Kuntrata osnovana je 1981. godine u Sv. Filipu i Jakovu kao pokušaj skupine kazališnih entuzijasta da teatraliziraju ozračje, povijesni trag, posebnosti i svakodnevlje prostora prepoznatog u srcu mjesta. Kuntrata tako baštini naziv i povijesne prizive najfrekventnije ulice Sv. Filipa i Jakova u kojoj se oduvijek glumilo, pjevalo, veselilo, tugovalo, susretalo ili kuntretavalo. Želeći od svog osnutka biti susretištem ljudi od ideja, duha i mašte, Kuntrata je svoju prisutnost u Sv. Filipu i Jakovu obogaćivala i brojnim drugim, i ne samo kazališnim projektima, izvedbama i tradiciji dosluhnim događajima, ostajući kulturnom posebnošću i autentičnim tragom podneblja koje ju je iznjedrilo. Nastojeći biti kazalištem prepoznatljive poetike, koje uvijek iznenađuje i ostaje autentičnim umjetničkim uzdahom prostora koje inspirira. U svom 37 godišnjem radu Kuntrata bilježi brojne nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu te zaslužuje posebne nagrade i priznanja.

S obzirom da otok nije povezan s kopno brodskom linijom na otok će se voziti brodom „NEVIĐANKA" i to u 20:30 iz Sv.Filip i Jakova i 21:45 iz Turnja.
Sponzor je prijevoznik „ŠKROKOVPLOV" iz Neviđana.