Premijera Zadarskog plesnog ansambla odgođena je sa srijede na četvrtka, 12. srpnja, u Lapidariju Narodnog muzelja s početkom u 21:30 sati.

Nova plesna predstava Zadarskog plesnog ansambla tematizira nasljeđeno stoljetno poimanje ženskog principa življenja na ovim prostorima koje smatra da se pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeće borba protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednosti. Temelji se na srednjovjekovnom glagoljaškom zapisu Pjesma protiv žena ( 16.st. ) zapisanom u Tkonskom zborniku pronađenom u samostanu Čokovac na otoku Pašmanu koji je autorici poslužio kao predložak za multimedijalno scensko djelo. Smatra se da je glagoljica nastala po modelu zbroja aureola s ikona: kružnih, kvadratnih, trokutnih i monogramskih što je vrlo slično pokretu koji je baziran na Labanovoj metodi suvremenog plesa koja koristi iste oblike kao polazište za organizirano i osmišljeno kretanje na sceni.

Predstava se sastoji od stihova pisanih glagoljicom koje ispisuju tijela, a svaki je plesač ujedno i koreograf koji stvara vlastitu plesnu minijaturu kao dio koncepta plesne kompozicije.

koncept,režija i koreografija / Sanja Petrovski

koreografi plesnih minijatura i izvođači /
Patricia Gospić / Natali Perić / Rubi Ivosić / Nataša Kustura / Marta Huber

asistent koreografa, fotografija i video: Matea Bilosnić
kostimografija / Marija Šarić Ban
oblikovanje svjetla i kamera / Igor Petrovski
oblikovanje tona/ Tomislav Kraljević Šome
grafičko oblikovanje: Igor Gluić
glas: Tamara Šoletić
snimatelj zvuka: Saša Miočić