Polaznici kazališne škole Dragon teatra za mlade i odrasle u režiji redateljice i pedagoginje Maje Šimić premijerno su odigrali predstavu „Put u Damask" na daskama HNK Zadar te klasičnom tekstu švedskog dramatičara Augusta Strindberga podarili nešto novo, intimno i autentično.

„Put u Damask" prema mišljenju mnogih, ključna je drama suvremenog teatra nastala davne 1898. godine - slojevita, s elementima ekspresionizma, zasićena poetskom metaforičnosti. Trinaest glumaca amatera prvi puta u Hrvatskoj uhvatilo se u koštac s ovim vrijednim djelom i u sat vremena izvedbe predstave, na scenu zadarskog kazališta donijelo teatar lirske simbolike.

Gledatelji su pratili put glavnog lika Nepoznatog, podijeljenog na više osoba, koji se razračunava sa kćeri, bivšim suprugama, sinom te ostalim egzistencijalnim tjeskobama i na tom putu doživljava svojevrsni preobražaj, baš poput Savla od Tarza koji u biblijskoj priči na putu u Damask prelazi na kršćanstvo i postaje apostol Pavao.

Ženska glumačka postava, inspirirana zavodljivim skandinavskim mitološkim bićima hlundrama, predstavljala je položaj žena u suvremenom kontekstu, a cjelokupni dojam predstave zaokružile su bijele oprave na glumcima kostimografkinje Marine Sorić, dramatična švedska glazba te pjesma na latinskom jeziku u izvedbi Mirte Juran.

Slijede igranja na Silbi, Varaždinu i u Zagrebu.