Na redovitoj godišnjoj izbornoj skupštini Hrvatskog društva likovnih umjetnika održanoj u četvrtak 7. lipnja 2018. u Domu HDLU-a, odabrana su nova tijela upravljanja HDLU-a na četverogodišnji mandat. Dosadašnji predsjednik, akademski slikar iz Zadra Josip Zanki, više neće obnašati tu dužnost, već je na njegovo mjesto imenovan izv.prof.art. Tomislav Buntak. Zanki će u narednom mandatu obavljati dužnost potpredsjednika.

Josip Zanki rođen je 1969. godine u Zadru. Diplomirao je s temom iz teorije Misticizam u umjetničkoj praksi J. Beuysa i eksperimentalnim grafičkim ciklusom Machine nuove, remakeom istraživanja renesansnog znanstvenika Fausta Vrančića u klasi profesora Miroslava Šuteja 1994. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Doktorirao je na poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine s temom „Antropološka konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama" pod mentorstvom doc. dr.sc. Suzane Marjanić i izv. prof. dr. sc. Leonide Kovač.

Predavao je na Sveučilištu u Zadru od 2009. do 2016. godine, Sveučilištu Vytautas Magnus, Kaunas (Litva) 2016. i Sveučilište u Alberti, Edmonton (Kanada) 2016. , a od 2017. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao gost predavač.

Bio je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika od prosinca 2007. - 2018. godine, a 2011. godine član je Europskog parlamenta kulture. Trenutno je predstavnik klastera za vizualnu umjetnost u radnoj skupini za izradu Zakona o umjetnicima pri Ministarstvu kulture, te u pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, radi na projektu Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO).