U petak, 8. lipnja 2018. g., s početkom u 21 sat u Citadeli (dvorištu studentskoga restorana) studenti Sveučilišta u Zadru koji polaze kolegij Antička kazališna radionica izvest će starogrčku komediju "Aristofanovi Aharnjani iliti Savudrija".

Po četvrti put studenti postavljaju na scenu jednu Aristofanovu komediju. Ovaj put riječ je o starcu iz okolice Atene kojemu je dozlogrdio rat sa Spartom i siromaštvo i glad koje on donosi. Zato dolazi na neobičnu ideju: sklopiti separatni, svoj privatni mir s neprijateljem. Unatoč protivljenju Aharnjana, skupine starih rodoljuba, ideja se ostvaruje i njegovo malo tržište profunkcionira. Dolaze trgovci i proizvodi kojih je Atena željna, kao i drugi ljudi koji žude za mirom. Na kraju naš seljak dobiva poziv na gozbu, a njegov susjed, hvalisavi vojnik, poziv u rat. U posljednjoj sceni susjed se vraća ranjen, a seljak - u pratnji dviju dama i u veselu raspoloženju.

Kako bi Aristofanovoj komici omogućili neposredniji učinak, studenti su prenijeli priču na spor Hrvatske i Slovenije oko Savudrijske vale, pa se tako na sceni pojavljuju Ivan Jakovčić, knez Branimir; Agrokorac, Hercegovac i dr.

U slučaju kiše predstava će se održati u Svečanoj dvorani. Ulaz je slobodan.