Dr. sc. Ana Marija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru održala je u Kneževoj palači zanimljivo predavanje o tekstilnom umijeću u antici.

Govoreći o počecima tkanja u neolitsko doba kada se počinje koristiti okomiti tkalački stan, koji kontinuirano postoji sve do današnjih dana, ističe tkanje kao vrlo značajno umijeće kojim su se bavili i muškarci i žene. Kroz prikaz odjeće u vučedolskoj kulturi, Homerovoj Grčkoj te kroz klasična razdoblja antike, predavačica donosi niz slikovnih primjera tkane lanene i vunene odjeće, primjere tkanog kućnog tekstila te primjer jedrenog platna istkanog od brnistre.

Posebno se osvrće na tehniku dobivanja boja te ističe važnost praktičnih znanja vezanih uz tkanje i bojanje odjeće razvijenih u rimskom društvu.

Kroz predavanje naglašava i materijalni položaj tkalaca u odnosu na ostala umijeća, npr. vez ili izradu kože. Predavanje otvara i niz pitanja vezanih uz povijest tkanja, ali i položaj i primjenu tkanja, prirodnih tekstilnih sirovina i boja u suvremenom društvu.