I ove godine, u četvrtak 2. kolovoza, u Zadru će nastupiti jedan od najvećih i najpoznatijih baletnih ansambala na svijetu, Baletni Ansambl Carskog Ruskog Baleta iz Moskve u Ruskoj Federaciji. Dok su dosadašnji nastupi ovog ansambla bili održavani u sportskoj dvorani na Višnjiku, prilično neprimjerenom prostoru za ovakvu vrstu manifestacije, prošle i ove godine oni se održavaju na najljepšoj pozornici na svijetu - zadarskom Forumu.

- Pozivamo vas da budete dio čarobne ljetne večeri 2. kolovoza 2018. godine na Forumu u Zadru, na baletnom spektaklu pod zvijezdama koji će vas ostaviti bez daha, pozivaju iz Turističke zajednice Grada Zadra.

Pod zvijezdama, na veličanstvenoj otvorenoj pozornici Foruma, baletni ansambl Carskog Ruskog Baleta izvest će svjetske baletne spektakle Carmen i Bolero, koji su prava poslastica za ljubitelje vrhunskog kulturnog doživljaja. Na Forumu je prošle godine izvedeno Labuđe jezero, dok su Carmen i Bolero na Višnjiku bili otplesani 2011. godine.

Plesni ansambl „Carskog ruskog baleta" (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solist „Boljšoj Teatra" i dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe Igor Mišejev Folk Dance. Ansambl je osnovan na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, majke kraljice ruskog baleta i simbolom Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije u Moskvi, Sankt Peterburgu i Permu.

Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uratcima suvremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogat repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

Cijene ulaznica je već od 150 kuna, uz poseban popust od 20% za sve kupljene ulaznice od 15. do 31. svibnja. Ulaznice se mogu kupiti preko on-line sustava www.ticketshop.hr te na prodajnim mjestima u kiosku Tisak Zadar u Širokoj ulici (Kalelarga) te u prodavaonici Tisak Media Supernova. Djeca do 6 godina ne plaćaju ulaznicu. Umirovljenici, studenti, učenici te branitelji imaju popust od 30%.