Doris Kurtov, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i fondove u ime Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, a u sklopu projekta NETWORLD te u suradnji s Ustanovom INOVAcija, organizira međunarodnu konferenciju o kulturnom turizmu s naglaskom na Prvi svjetski rat.

Dio je to ukupnog programa obilježavanja Godine kulturne baštine i na taj ćemo se način priključiti europskoj proslavi sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine.

Konferencija pod nazivom "Potopljena baština Prvog svjetskog rata" održat će se dana 12. lipnja (09:30-17:00), u prostoru crkve sv. Nikole u sklopu MCPA Zadar.

Datum konferencije je simbolično odabran povodom 100. obljetnice potonuća austro-ugarskog broda Szent István, koju ovim putem obilježavamo.

Republika Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj ronilačkog turizma te će konferencija ići u smjeru njegove popularizacije. Stručnjaci iz područja povijesti, kulturnog turizma i podvodne arheologije predstavit će povijesne pomorske događaje i flote Prvog svjetskog rata na Jadranu.
Jednako tako naglasak će biti na samim lokacijama olupina brodova koje su turistički atraktivne i koje je potrebno dodatno valorizirati.

Tijekom konferencije, sudionici će između ostalog imati priliku poslušati predavanja/ vidjeti prezentacije o najvećem ratnom brodu potopljenom na Jadranu - bojnom brodu Szent István, o parobrodu Baron Gautsch koji predstavlja jednu od najatraktivnijih ronilačkih lokacija u Jadranu pa i u svijetu, olupini talijanskih bojnih brodova Regina Margherita i Cesare Rossarol itd.

Na konferenciju su pozvani predstavnici UNESCO-a, Sveučilišta u Zadru te Zadarske županije, a u ime ministrice kulture Republike Hrvatske manifestaciju će otvoriti državni tajnik g. Krešimir Partl.

U okviru konferencije sudionici će moći razgledati Galeriju Međunarodnog centra za podvodnu baštinu te izložbu plakata "100 godina samoće pod morem" u crkvi sv. Nikole.