ZADAR - Društvo zadarskih Arbanasa posljednjeg dana svog tradicionalnog svakogodišnjeg programa Dani Gospe Loretske ugostilo je svog prijatelja i uvijek rado viđenoga gosta dr. Darka Žubrinića, člana zagrebačkog Društva prijatelja glagoljice i pisca mnogih knjiga o glagoljici i čuvara od zaborava hrvatske bašćin.

On je prisutnim gostima održao najavljeno predavanje o fra Dragutinu Parčiću, jezikoslovcu, fotografu, glagoljašu pod nazivom " Dragutin A. Parčić i njegov Rječnik hrvatsko- talijanski objavljen u Zadru 1901. godine " Predavanje je posvećeno sičanju na Enija Grdovića (1961- 2016.) dugogodišnjeg predsjednika Društva zadarskih Arbanasa koji je svojim radom zadužio Arbanase i Zadar. Na početku predavanja razmijenjeni su pokloni između prof. D. Žubrinića i dopredsjednika Društva, gospodina Daria Tikulina.

Prof. dr. Darko Žubrinić u svom je predavanju,koje je popratio fotografijama, osvijetlio je djelo fra Dragutina Parčića i ukazao na mnoge hrvatske riječi koje mi danas odbacujemo s indignacijom kao arhaizma i kao takve nepotrebne suvremenom književnom jeziku, te na taj način nesvjesno odbacujemo dio svoje prebogate jezične bašćine. Nakon predavanja, uz domjenak, razvila se diskusija.